Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Národní galerie vydá Madonu z Veveří. Diecézní muzeum Brno rozhodnutí vítá

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 22. února 2016 10:35
Národní galerie vydá Madonu z Veveří. Diecézní muzeum Brno rozhodnutí vítá

Repro: Madona z Veveří
Autor: Wikipedia.org / volné dílo

Praha/Brno - Národní galerie v Praze (NG) vydá v nejbližším možném termínu obraz Madona z Veveří farnosti Veverská Bítýška, které dílo patří podle rozhodnutí soudu. V příštím týdnu se galerie s farností dohodne na termínu převozu deskové malby. ČTK to v pátek řekla mluvčí NG Tereza Ježková. Diecézní muzeum Brno, kde bude obraz vystavený, rozhodnutí galerie vítá.

Galerie podle mluvčí Ježkové od farnosti obdržela ve čtvrtek večer požadovaná písemná stanoviska Národního památkového ústavu a Krajského úřadu Jihomoravského kraje. "Národní galerie v Praze je proto připravena, jak po celou dobu avizovala, vydat deskový obraz Madony z Veveří v nejbližším možném termínu," uvedla mluvčí galerie. Jihomoravský kraj ale trvá na tom, že jeho stanovisko k vydání památky nebylo a není nutné, a proto podle mluvčí kraje Elišky Windové takové stanovisko ani nevydal.

Tento týden bude galerie s farností jednat o podmínkách převozu vzácného středověkého díla, tedy zejména o tom, v čí režii převoz bude. Farnost plánuje malbu vystavit v brněnském Diecézním muzeu. "Za rozhodnutí jsme rádi. Jakmile galerie vyřeší všechny majetkové záležitosti s farností, jsme připravení jednat o podmínkách, jak obraz do Brna přepravit," řekl ČTK ředitel muzea Martin Motyčka. Podle něj obraz vhodně zapadne do expozice sakrálních památek. "Očekáváme od něj zvýšení zájmu veřejnosti. Věříme, že návštěvníci budou moct u obrazu rozjímat," dodal Motyčka.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)