Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vladimír Sáňka u soudu odmítl vinu kvůli radikální muslimské knize

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 24. února 2016 18:35
Vladimír Sáňka u soudu odmítl vinu kvůli radikální muslimské knize

Ilustrační foto - Policejní zásah v muslimské modlitebně při páteční modlitbě v Praze
Autor: Youtube.com / repro

Praha - Bývalý předseda pražské muslimské obce Vladimír Sáňka se necítí vinen v případu šíření radikální islámské knihy. Při výpovědi u soudu, který se dnes začal jeho případem zabývat, obžalobu odmítl a řekl, že obvinění je vymyšlené. Kauza vypukla po předloňském zásahu v pražských muslimských centrech. Sáňkovi hrozí až deset let vězení. Soud bude pokračovat 30. března výslechy svědků.

Spor o knihu Základy tauhídu - Islámský koncept boha

Případ se týká vydání knihy od Bilala Philipse s názvem Základy tauhídu - Islámský koncept boha. Její autor nesmí do některých západních zemí, kniha je v některých státech také zakázána. Podle tuzemské výroční zprávy o extremismu vydávané ministerstvem vnitra kniha propaguje salafijský směr islámu, který hlásá netoleranci a nenávist k jiným náboženstvím. "Kniha neobsahuje žádné nenávistné pasáže, které by mohly být v rozporu s naším trestním řádem," řekl dnes Sáňka.

Podle znaleckého posudku však kniha obsahuje některé kontroverzní pasáže, které se týkají uplatňování práva šaría. "Jde o celou knížkou, o celou publikaci a celé její vyznění," řekla novinářům státní zástupkyně Zdeňka Galková. Podle žalobkyně v kauze islámské knihy jde o dodržování demokratických pravidel ve společnosti a náboženskou zášť.

Bývalý předseda pražské muslimské obce při své výpovědi zejména kritizoval práci policie, která se podle něj nesnažila najít pravdu. Tvrdil, že jeho obvinění je vymyšlené a nejsou pro něj důkazy. "Policie od začátku vycházela z nepravdivých tvrzení," řekl. Obhajoval se také tím, že podle většiny odborníků není kniha radikální.

Kauza začala po policejní razii v pražských muslimských centrech v roce 2014, kdy byl Sáňka obviněn ze zločinu založení, podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Toho se podle policie dopustil tím, že zajistil překlad, vydání a distribuci knihy. Státní zástupkyně se zatím nechtěla vyjadřovat k tomu, jaký trest by mohl Sáňka dostat. "Nicméně myslím si, že takovýto charakter trestné činnosti nutně neznamená, že by to mělo být spojeno s nepodmíněným trestem odnětí svobody," podotkla. Dodala, že Sáňka dosud neměl problémy se zákonem.

Sáňkova obhajoba

Sáňka před soudem řekl, že překlad knihy nezajistil. Její vydání naopak zajišťoval, protože to měl na starosti jako administrativní pracovník v islámské nadaci. Podle něj ale zase nejsou důkazy o tom, že by se staral o distribuci knihy mezi lidi. "Při domovní prohlídce se u mě nenašel jeden jediný výtisk knihy," zdůraznil. Podle obžaloby však knihu šířil i ze svého domova.

Při razii policie podle Sáňky našla mezi lidmi jednu knihu, ostatní byly uloženy ve skladu. "O jaké masové distribuci to policie mluví?" zeptal se. Muž, který praktikuje islám od roku 1995, zpochybnil i tvrzení, že prodejem knihy chtěl získat peníze pro nějaké radikální hnutí. Před soudem vyčíslil, že se mezi roky 2012 až 2014 v Česku prodalo 112 knih v celkové ceně 8848 korun. "Nikdy jsem neměl sklony k radikalismu a ani teď se nehodlám radikalizovat," řekl.

Zásah při páteční modlitbě

Policie vnikla do objektů Ústředí muslimských obcí, Muslimské obce Praha a Islámské nadace nedaleko Václavského náměstí a na Černém Mostě 25. dubna. Razie se odehrála při páteční modlitbě, která má pro muslimy zvláštní význam. Na zásah si stěžovala řada účastníků modlitby včetně zahraničních diplomatů. Nelíbilo se jim například to, že museli ležet obličejem k zemi, podle výpovědí svědků na ně také policisté mířili zbraněmi. Ministerstvo vnitra po prověření případu oznámilo, že zásah byl v pořádku.

Podle Galkové policisté postupovali na základě příkazu soudu k domovní prohlídce a prohlídce nebytových prostor. "Mám za to, že pokud soud dospěl k závěru, že to na tyto úkony je, tak to bylo opodstatněné a oprávněné," uvedla. Samotný postup policie při prohlídce ale žalobkyně nehodnotila.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)