Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Badatel Doležal představil novou knihu o faráři Toufarovi

Domácí zpravodajství / kir / čtk/redakce / 27. února 2016 21:42
Badatel Doležal představil novou knihu o faráři Toufarovi

P. Josef Toufar
Autor: archiv Miloše Doležala

Praha - V den 66. výročí úmrtí faráře Josefa Toufara, kterého v roce 1950 umučila komunistická Státní bezpečnost, představil jeho životopisec Miloš Doležal druhou knihu nazvanou Krok do tmavé noci. Ve zcela zaplněné platformě Dominikánská 8 při klášteře dominikánů u sv. Jiljí v Praze se četly ukázky z nové knihy. Uvedeno bylo i CD nazvané Jako bychom dnes zemřít měli, které obsahuje desetidílnou rozhlasovou četbu ze stejnojmenné první Doležalovy knihy.

Badatel rovněž našel v Národním filmovém archivu nový dvouminutový filmový záznam, který naznačuje, jak StB faráře mučila. Vznikl v noci z 23. na 24. února 1950, když komunistická tajná policie chtěla pro ideologickou kampaň natočit jeho přiznání, že v číhošťském kostele v prosinci 1949 zinscenoval zázračný pohyb kříže na oltáři. Takzvaný číhošťský zázrak se nikdy nepodařilo objasnit. Brutálně mučený Toufar den po natáčení zemřel na den přesně dva roky po únorovém puči.

Pohřben byl v hromadném hrobě u zdi ďáblického hřbitova v Praze. Loni v červenci byly jeho ostatky po 65 letech vyzvednuty a převezeny do číhošťské farnosti, kterou Toufar naposledy spravoval. Následně byly po slavnostní bohoslužbě za účasti církevních hodnostářů a tisíců věřících uloženy v tamním kostele Nanebevzetí Panny Marie.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)