Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Novým rektorem Jihočeské univerzity se stal děkan Teologické fakulty Tomáš Machula

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 4. března 2016 12:40
Novým rektorem Jihočeské univerzity se stal děkan Teologické fakulty Tomáš Machula

Děkan Teologické fakulty JČU Tomáš Machula
Autor: tf.jcu.cz

České Budějovice - Současný děkan Teologické fakulty Tomáš Machula se stane novým rektorem Jihočeské univerzity (JČU). V dubnu vystřídá Libora Grubhoffera, který už nekandidoval. Rektora ve čtvrtek zvolil Akademický senát. Šlo o čtvrtou volbu, ve třech předchozích nezískal žádný z tehdejších kandidátů nadpoloviční většinu hlasů.

Čtvrtá volba měla tři kandidáty - doc. Tomáše Machulu, Ph.D., Th.D., děkana Teologické fakulty JU, doc. Dr. Ing. Dagmar Škodovou Parmovou, prorektorku pro zahraniční vztahy JU a doc. PhDr. Lubomíra Pánu, Ph.D., dr.h.c., rektora Vysoké školy evropských a regionálních studií.

Před prvním kolem volby vystoupil kandidát Lubomír Pána s informací, že z volby odstupuje. Tímto se počet kandidátů pro čtvrtou volbu zúžil na dva, ve volbě tak pokračovali Dagmar Škodová Parmová a Tomáš Machula, informuje na svém webu univerzita.

V prvním kole nezískal žádný z kandidátů potřebnou nadpoloviční většinu hlasů (tj. minimálně 21 hlasů). Úspěšné bylo až kolo druhé, ve kterém získal Tomáš Machula právě 21 hlasů, tj. nadpoloviční podporu ze všech senátorů.

Machula vystudoval gymnázium v Kyjově a poté chemii životního prostředí na VŠCHT v Praze. Po převratu v roce 1989 začal vedle chemie studovat i teologii. Filosofickým studiím, která zakončil v roce 2006 vědeckým doktorátem se věnoval na Filosofické fakultě Karlovy univerzity. V roce 2008 dosáhl vědeckého doktorátu na Teologické fakultě Jihočeské univerzity. V roce 2010 habilitoval na Filosofické fakultě Univerzity Palackého a získal docenturu. Od té doby působí jako docent na katedře filosofie a religionistiky TF JU. Zde přednáší filosofickou antropologii, filosofickou etiku a středověkou filosofii. Ve své badatelské činnosti se zaměřuje na filosofii a teologii středověké a novověké scholastiky. V systematické oblasti je středem jeho zájmu především na etika ctností a filosofie člověka. Dále je samostatným vědeckým pracovníkem na Filosofickém ústavu AV ČR. V letech 2008-2012 byl ve funkci děkana Teologické fakultě Jihočeské univerzity, a následně byl zvolen pro období do roku 2016. Je autořem řady odborných publikací a článků.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 74)