Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Úřad zrušil vydání pozemků v Březiněvsi maltézským rytířům

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 8. března 2016 9:32
Úřad zrušil vydání pozemků v Březiněvsi maltézským rytířům

Městská část Březiněves na mapě Prahy
Autor: Wikipedia.org / Vlout / Wikimedia Commons

Praha - Státní pozemkový úřad (SPÚ) zrušil rozhodnutí své pražské pobočky, díky nimž získal řád maltézských rytířů lukrativní pozemky v Praze Březiněvsi. Podle ČTK to dnes napsal deník Právo, kterému to potvrdila mluvčí úřadu Monika Machtová. Pražská pobočka úřadu v listopadu rozhodla o vydání 46 z požadovaných 180 hektarů pozemků, jejich hodnota se odhaduje na miliardy korun.

Podle portálu Novinky cz proti vydávání pozemků v Březiněvsi bojuje její starosta Jiří Haramul (ANO). Argumentuje tím, že současný suverénní řád maltézských rytířů není totožný s historickým konventem kněží rytířského maltézského řádu v Praze, kterému majetek patřil. Řád se hájí tím, došlo ke sloučení konventu se suverénním řádem. Obec proti vydání dlouho bojovala také s argumentem, že o konfiskaci majetku stát rozhodl 24. února 1948, ale zákon o církevních restitucích dovoluje vydávat pouze majetek zabavený mezi 25. únorem 1948 a 1. lednem 1990. Pražský pozemkový úřad ale už dříve přijal právní názor maltézských rytířů, kteří říkají, že byli o konfiskaci úředně zpraveni až 5. března 1948.

Řád ale o pozemky definitivně nepřišel, celá věc se bude nadále řešit soudně. Šéfka Státního pozemkového úřadu Svatava Maradová podle serveru Lidovky.cz věří, že nezávislý soud posoudí, zda argumenty krajského pracoviště pro vydání byly dostatečně silné zvláště v otázce nástupnictví řádu a v posouzení vzniku majetkové křivdy vzhledem k rozhodnému období.

Lidovky.cz také připomínájí, že pozemky již byly rytířům vydány a přepsány katastrálním úřadem. Státní pozemkový úřad tak zřejmě čeká náročný proces na získání pozemků zpět do vlastnictví státu.

 

 

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 74)