Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Gauck kritizoval Pegidu, prý zrazuje západní hodnoty

Ze světa / juml / ČTK / 8. března 2016 10:35
Gauck kritizoval Pegidu, prý zrazuje západní hodnoty

Spolkový prezident Joachim Gauck
Autor: Wikipedia.org / Tobias Kleinschmidt / Wikimedia Commons

Berlín - Německý prezident Joachim Gauck kritizoval hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida), které se vymezuje proti uprchlíkům přicházejícím do Německa a proti muslimům. Podle něj jsou to právě stoupenci Pegidy, kdo zrazuje západní hodnoty. Zároveň ale prezident zdůraznil, že svoboda vyznání neznamená, že někdo v Německu může ve jménu své víry vyzývat k násilí nebo omezovat práva žen.

"Rozhodné přiznání k vlastním tradicím, k vlastní kultuře a k vlastní víře jsou zcela v pořádku. Ale rostoucí bezcitnost, kterou ukazují právě tito samozvaní obránci křesťanského Západu a která se projevuje už i jinak než jen verbálně, je nepřijatelná," řekl Gauck na úvod Týdne bratrství, pravidelné akce, která už od roku 1952 usiluje o posílení křesťansko-židovského dialogu v Německu.

"Pokud si někdo myslí, že lze bránit křesťanský Západ ponižováním druhých, vytlačováním lidí vyznávajících jinou víru, nenávistnými pokřiky a sněním o čistkách, pak dotyčný Západ už zradil," uvedl německý prezident.

Vymezil se však i proti radikálním muslimům v Německu. "K našim hodnotám patří i svoboda vyznání, kterou zajišťuje sekulární stát," řekl. "Svoboda vyznání samozřejmě neznamená možnost vybízet k násilí, přípustnost utlačování žen nebo umožnění netolerance a pohrdání druhými. Svoboda není možná bez vzájemného respektu," zdůraznil.

Podle Gaucka je sice možné, že se někdy státní právo dostane do rozporu s doporučeními některého náboženství. Zákony však musí platit pro všechny a stát musí vyžadovat, aby je také všichni dodržovali.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)