Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Happening PAMATUJ! 2016 chce připomenout největší hromadnou vraždu československých občanů

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 8. března 2016 11:54
Happening PAMATUJ! 2016 chce připomenout největší hromadnou vraždu československých občanů

Ilustrační foto: Židovské děti po osvobození koncentračního tábora v Osvětimi
Autor: Wikipedia.org / Alexander Voroncov / Wikimedia Commons

Česká republika - Dnes v úterý 8. března se na řadě míst po celé České republice uskuteční vzpomínkový Happening PAMATUJ! 2016, redakci magazínu Christnet o tom informoval Marek Šlechta certifikovaný lektor o holocaustu a antisemitismu. 

Organizátoři chtějí připomenout, že v noci z 8. na 9. března 1944, došlo k největší hromadné vraždě československých občanů v moderních dějinách – k likvidaci části takzvaného terezínského rodinného tábora, který tvořil úsek BIIb komplexu největšího nacistického vyhlazovacího tábora Osvětim-Březinka. Během jediné noci bylo tehdy posláno do plynových komor 3792 českých židovských mužů, žen a dětí, obyvatel „rodinného tábora“, zvláštního a podle Židovského tiskového a informačního servisu (ŽTIS) dosud jednoznačně nevysvětleného nacistického experimentu v samém středu jejich genocidního projektu.

Organizátoři happeningu zvou všechny účastníky ke společnému zpěvu tří z písní, jež měli před 72 lety na rtech mnozí z Židů, když šli na smrt do plynových komor: Hatikvu (tehdy lidová píseň, dnes Izraelská státní hymna), Shema Jisrael (vyznání víry) a Kde domov můj (Česká státní hymna), anebo alespoň zarecitovali jejich slova. Seznam všech měst, kde se akce úskuteční, zveřejnil portál Křestandnes.cz.

Kromě happeningu PAMUTUJ! se výročí sedmdesáti let od likvidace vězňů z první vlny transportů z Terezína připomínalo tento víkend různými způsoby. Podle ŽTIS Česká televize vysílala v přímém přenosu z Rudolfina Koncert pro 3792 terezínských hvězd, kde zazněla díla umučených židovských skladatelů z Terezína – Pavla Haase, Hanse Krásy a Viktora Ullmana. Koncert byl součástí festivalu Devět bran. V Muzeu ghetta v Terezíně byla zahájena výstava Rodinný tábor, připomínající osudy terezínských vězňů transportovaných do Osvětimi. V neděli pak proběhla v Pinkasově synagoze tryzna k upomínce popravy 3792 mužů, žen a dětí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)