Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Litomyšl připravuje vystavení vzácného piaristického souboru knih

Kraje: Pardubický / juml / ČTK / 9. března 2016 14:44
Litomyšl připravuje vystavení vzácného piaristického souboru knih

Piaristický chrám Nalezení sv. Kříže v Litomyšli
Autor: Wikipedia.org / Lehotsky / Creative commons

Litomyšl - Město Litomyšl hledá prostředky na vystavení vzácné sbírky knih, kterou loni získalo od piaristů. Odhadované náklady jeden milion korun chce snížit. Soubor čítá 9000 historických knih a mohl by být vystaven již letos. ČTK to řekl starosta Radomil Kašpar (KDU-ČSL).

"Uvažujeme o skleněných vitrínách, kde se dá skvěle pracovat se světlem, a knihy budou chráněné. Věříme, že knihovna bude pro návštěvníky zajímavá," řekl starosta.

Náklady jeden milion korun jsou ale pro město vysoké. Projekt chce proto zlevnit na statisíce korun a knihovnu postavit ze svého rozpočtu. Vhodný dotační titul město nenašlo, řekl Kašpar.

Soubor zahrnuje knihy z řady vědních disciplín, zeměpisu, astronomie, teologie, práva, historie, ale i poezie, zejména od antických autorů. Obsahuje také rukopisy na téma piaristického pojetí a výuky dějepisu.

Knihovna je zatím v depozitáři, přístupná bude v piaristické koleji, jejíž opravu město dokončilo loni. Malý díl sbírky je k vidění v muzeu, které například představuje latinskou knihu o objevování Ameriky z roku 1594 od Pedra Martira a svazek o dobývání Aztécké říše Hernanda Cortése, která vyšla v roce 1550.

Z novodobějších titulů si lidé mohou prohlédnout knihu o zatmění Slunce z roku 1800, která obsahuje propočty významného astronoma Ignáce Kautsche do roku 1860.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)