Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Evangelíci diskutovali s německým velvyslancem o pomoci uprchlíkům

Archiv zpráv / kir / e-cirkev / 9. března 2016 16:21
Evangelíci diskutovali s německým velvyslancem o pomoci uprchlíkům

Německý velvyslanec v České republice Arndt Freiherr Freytag von Lorinhoven
Autor: www.e-cirkev.cz

Praha - Možnosti spolupráce při práci s uprchlíky diskutovali minulý týden zástupci Českobratrské církve evangelické a německý velvyslanec v České republice Arndt Freiherr Freytag von Lorinhoven.

Nejprve synodní senior Daniel Ženatý krátce přiblížil historické pozadí i současnost církve. Následoval popis uprchlické situace v České republice. Své zkušenosti z uprchlických táborů přiblížil farář ČCE Mikuláš Vymětal pověřený pastorací menšin a koordinátorka pro práci s uprchlíky Alena Fendrychová.

Zkušenosti faráře pro pastoraci menšin a koordinátorky práce s uprchlíky

Mikuláš Vymětal navštívil loni několikrát detenční tábory v Bělé-Jezové, kam byly umístěny hlavně rodiny, a v Drahonicích, kam byli později přesunuti muži, kteří přišli do Česka sami. Z jeho zkušeností byla horší situace samotných mužů. Zpočátku byl v Drahonicích patrný strach zaměstnanců z uprchlíků – nedokázali se s nimi dorozumět žádnou řečí, měli strach z neznáma nebo z toho, že do Česka přišli teroristé. Tyto obavy ale postupně mizely. Podle Mikuláše Vymětala se v obou táborech změnily od léta podmínky k lepšímu (strava, zdravotnická péče, psychologická pomoc, dostatečná kapacita atd.)

Alena Fendrychová pracuje v Diakonii ČCE s migranty přes deset let. V současné době je koordinátorkou pro pomoc uprchlíkům. V porovnání s ostatními státy je v Česku uprchlíků velmi málo. Letos má do ČR přijít několik stovek lidí v rámci relokace nebo přesunutí (už je zde například několik desítek křesťanských uprchlíků z Iráku). Alena Fendrychová jezdila mnoho let do tábora v Bělé-Jezové, kde vedla šicí dílnu. V posledních třech měsících objíždí sbory ČCE, kde se baví s lidmi o tom, kdo jsou uprchlíci, jakou roli při jejich přijetí má stát, neziskové organizace a co by mohly dělat sbory. Hledá také nějaká místa v Německu, kde by mohla zprostředkovat pomoc a načerpat zkušenosti, než přijdou uprchlíci do České republiky. V Česku je hodně dobrovolníků, kteří se chtějí zapojit.

Přijetí muslimských uprchlíků obyvatelstvem jako velké téma

V diskuzi se účastníci setkání shodli, že velkým tématem v Česku je přijetí muslimských uprchlíků českým obyvatelstvem, které má strach z neznámého, s muslimy se v Česku dosud mnoho lidí nesetkalo. ČCE by proto mohla čerpat z německých zkušeností a vzájemně se inspirovat při tvorbě informačních materiálů nebo při komunikaci s ministerstvem vnitra.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)