Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Maltézští rytíři se odvolali kvůli pozemkům v Březněvsi, odkazují na ústavu

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 9. března 2016 18:03
Maltézští rytíři se odvolali kvůli pozemkům v Březněvsi, odkazují na ústavu

Městská část Březiněves na mapě Prahy
Autor: Wikipedia.org / Vlout / Wikimedia Commons

Praha - Řád maltézských rytířů podal na ministerstvo zemědělství odvolání proti rozhodnutí ústředí Státního pozemkového úřadu (SPÚ). To v únoru zrušilo veškerá rozhodnutí svých krajských poboček týkající se vydávání majetku řádu. "Ve všech 54 případech se odvoláváme především proti skutečnosti, že uvedené rozhodnutí ústředí SPÚ je v naprostém rozporu s platnými právními předpisy České republiky," uvedl Johannes Lobkowicz, kancléř českého velkopřevorství v prohlášení zaslaném ČTK.

"Žádný podnět od řádu maltézských rytířů jsme zatím neobdrželi, situaci tak nemůžeme komentovat," řekl ČTK mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordán.

Rozhodnutí SPÚ o vydání či nevydání majetku řádu maltézských rytířů se týkají stovek pozemků. V pražských čtvrtích Březiněves a Ďáblice řád požádal o vydání 180 hektarů pozemků. Krajský pozemkový úřad pro hlavní město Prahu pak na konci loňského listopadu rozhodl o vydání 46 hektarů pozemků v Březiněvsi včetně historického dvora. Zároveň rozhodl, že řádu nevydá deset hektarů pozemků, mimo jiné kvůli budoucí stavbě Pražského okruhu.

Kromě parcel v Praze stát vydal řádu také třeba téměř stovku parcel v obci Kozlov nad Otavou na Strakonicku, přibližně stejně pozemků v obci Hrušky u Brna na Vyškovsku, přes sedm desítek pozemků v Hlince a tři desítky pozemků v Dívčím Hradě na Bruntálsku. Více než 80 pozemků dostal už řád v Horažďovicích na Klatovsku. Některé dohody o vydání majetku byly uzavřeny už před mnoha měsíci a řád je zapsán v katastru nemovitostí jako vlastník. Po současném rozhodnutí SPÚ bude mít právo nakládat se svým majetkem pozastaveno.

SPÚ podle svého vyjádření zrušil zmíněná rozhodnutí proto, že čeká na verdikt soudu, který se bude zabývat jedním z případů týkajících se vydání pozemku v Praze Březiněvsi. Mluvčí SPÚ Monika Machtová v úterý ČTK řekla, že čekáním na výsledek soudu by uplynula lhůta pro případné přezkumné řízení.

SPÚ podal v lednu žalobu proti rozhodnutí své pražské pobočky. Týkala se vydání nezastavěných 0,8 hektaru v Březiněvsi, kde řád požaduje vrácení mnoha pozemků. V minulosti řádu patřila velká část obce, pozemky ale v poslední době patří zčásti městu Praze a není zřejmé, zda na město přešly legálně. To řeší také soudy.

Žalobu na svou pražskou pobočku SPÚ prý podal proto, aby mohly být vyloučeny případné pochybnosti o rozhodnutí. Mohly by se podle vedení SPÚ týkat zejména otázky nástupnictví řádu a posouzení případné majetkové křivdy, která má být zákonem napravena. Pozastavit vydávání majetku podle Machtové úřad nemůže, proto se rozhodl již vydaná rozhodnutí zrušit.

Právní zástupci Řádu maltézských rytířů jsou přesvědčeni o tom, že napadené rozhodnutí SPÚ bylo vydáno pouze z alibistických důvodů, aby se Státní pozemkový úřad jako celek zbavil politické odpovědnosti vůči veřejnosti a přesunul ji na nezávislý soud. "Z jednotlivých kroků ústředí SPÚ je zřejmé, že celá formální konstrukce rušení rozhodnutí krajských pozemkových úřadů byla dopředu účelově připravena," uvedla advokátka Alena Štumfová.

Ústředí SPÚ vrhá podle řádu tímto svým vystupováním špatné světlo i na krajské pozemkové úřady, které doposud v záležitosti postupovaly v souladu s platnými zákony, a znevažuje tak jejich dosavadní práci. "Ústředí SPÚ si dále velmi dobře uvědomuje skutečnost, že nám majetek nebyl konfiskován, ale vzhledem k tomu, že se kvůli pozemkům v obci Březiněves jedná o velmi citlivé politické téma, nechce za své rozhodnutí nést žádnou odpovědnost a chce ji přesunout na soud," dodává Lobkowicz.

SPÚ podal v únoru další žalobu na svou pobočku, ta se týkala rozhodnutí o vydání tří pozemků na Bruntálsku, o které žádala Československá provincie Milosrdných sester Panny Marie Jeruzalémské.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 85)