Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Arcibiskupství restauruje obrazy od vlámského malíře Megancka

Kraje: Olomoucký / vlu / ČTK / 10. března 2016 23:26

Kroměříž - Arcibiskupství olomoucké restauruje dalších deset obrazů ze své vzácné sbírky umístěné v kroměřížském zámku. Půjde o soubor devíti děl od významného vlámského malíře Reniera Megancka a o obraz Stařena a chlapec se svíčkou umístěný na prohlídkové trase zámku. Umožnily to úspory v původním projektu téměř za 19 milionů korun, v jehož rámci je restaurováno 36 obrazů a 28 kusů historického nábytku.

"Vybrali jsme soubor obrazů, krajin Reniera Megancka, které tento malíř vytvořil ve 2. polovině 17. století přímo zde na kroměřížském zámku. Vybavíme také lépe restaurátorskou dílnu, která se na zámku nachází. Menší položkou je dovybavení depozitářů," řekl dnes novinářům kurátor sbírek Miroslav Kindl. Meganckovy obrazy byly dosud kvůli špatnému stavu v depozitáři, po obnově budou umístěny na prohlídkových okruzích.

Pořízeny budou také další předměty na ochranu hodnotných sbírek. Podle mluvčího arcibiskupství Jiřího Gračky půjde o 200 krabic a 3000 obálek pro uložení části fondu hudebního archivu, 219 krabic a 27 sloh pro uložení vybraných artefaktů knižního fondu či 89 sloh a 73 krabic pro uložení části sbírky grafiky. Koupeny budou rovněž dva přístroje pro regulaci vlhkosti a jeden nízkopodtlakový stůl pro konzervaci sbírkových předmětů.

Sbírka grafiky, hudební archiv a knižní fond patří mezi nejohroženější předměty sbírek, a to zejména kvůli choulostivosti materiálů. "Přístroje pro regulaci vlhkosti budou sloužit ke zlepšení klimatických podmínek v prostorách, kde jsou sbírkové fondy uloženy, a nízkopodtlakový stůl bude součástí vybavení konzervátorské dílny na zámku," uvedla Martina Miláčková, vedoucí Arcidiecézního muzea Kroměříž, které se o sbírky stará.

Projekt s náklady 18,7 milionu korun bude z 80 procent hrazen z takzvaných norských fondů. Podle Gračky navíc půl milionu korun poskytla kroměřížská radnice a jeden milion korun Zlínský kraj. Kromě restaurování 36 obrazů a 28 kusů nábytku, které by mělo být hotovo do poloviny roku, bylo pořízeno i vybavení, které ochrání zejména deskové obrazy z 15. až 17. století před vlivem klimatických podmínek.

Jako nejvhodnější řešení bylo zvoleno zajištění obrazů pomocí klimastabilních rámů, kterých bylo zakoupeno 15. Novinkou je i vitrína se stabilním klimatem, díky které budou na zámku vystavována i díla zapůjčená odjinud. Pořízeno bylo také šest speciálních lamp. Přesto se podařilo ušetřit zhruba 3,6 milionu korun, které budou využity pro obnovu dalších obrazů a pořízení dalšího vybavení. Projekt to prodlouží do dubna příštího roku.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)