Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Hlavním hostem Dne pro Kubu bude aktivistka usilující o referendum za svobodné volby

Domácí zpravodajství / kir / e-cirkev / 14. března 2016 11:00
Hlavním hostem Dne pro Kubu bude aktivistka usilující o referendum za svobodné volby

Hlavní host letošního Dne pro Kubu Rosa María Payá
Autor: www.e-cirkev.cz

Praha - Vztahy mezi Kubou a USA se uvolňují. Co se ale změnilo pro samotné obyvatele ostrova? Především tuto otázku si kladou organizátoři akce Den pro Kubu, která se koná v pátek 18. března v Praze. Hlavním hostem je letos Rosa María Payá. Ta se snaží o prosazování demokracie na Kubě. Je koordinátorkou projektu Cuba decide, zasazujícího se o referendum za svobodné a pluralitní volby. Usiluje také o spravedlivé vyšetření smrti svého otce Oswalda Payá, laureáta Homo Homini a Sacharovy ceny, který zemřel za podezřelých okolností při autonehodě v roce 2012. V minulosti byla členkou koordinačního týmu kubánské opoziční strany Movimiento Cristiano Liberación (Christian Liberation Movement). Aktivně se účastnila řady zahraničních fór, zasedání Rady OSN pro Lidská práva, Evropského parlamentu, senátu USA nebo Organizace amerických států.

Akci zahájí průvod s bílými deštníky

Akci zahájí v půl šesté odpoledne průvod s bílými deštníky na připomínku hnutí Dam v bílém. Vyjde z Křižovnického náměstí přes Karlův most. Cílem bude kostel sv. Tomáše v Josefské ulici. Zde se koná od 18:15 bohoslužba, na kterou naváže panelová diskuze s Rosou Maríí Payá  a osobnostmi české politiky.

Akci pořádá již po šesté Českobratrská církev evangelická ve spolupráci s Člověkem v tísni jako připomínku na 18. březen 2003. „Tehdy došlo na Kubě k zatčení 75 předních disidentů, kteří byli následně odsouzeni k mnohaletým trestům odnětí svobody. Na svobodu se předčasně dostali až v roce 2010 a většina z nich odešla pod nátlakem vlády do exilu,“ vysvětluje Martina Sklenářová z Komise pro lidská práva při Českobratrské církvi evangelické.

Co přinese uvolnění kubánsko-amerických vztahů?

Téma letošního ročníku zní: Kuba – flirt se svobodou? Organizátoři chtějí upozornit na aktuální situaci na Kubě po uvolnění vztahů se Spojenými státy. „Svět má teď jedinečnou příležitost ovlivnit další směřování Kuby. Je třeba trvat na demokratických zásadách a dodržování lidských práv a nehledět jen na ekonomický profit,“ říká Ondřej Juřík, vedoucí latinskoamerického programu Člověka v tísni. Dodává, že Kuba zůstává autoritářským státem, který omezuje základní práva svých občanů. „Na Kubě stále zůstává mezi 27 a 30 známými politickými vězni, prostor pro občanskou společnost je velice omezený a v zemi stále nejsou povolená jiná než státní média. Uvolňování kubánsko-amerických vztahů v tomto směru zatím výrazné změny nepřineslo,“ upozorňuje Juřík.

O minulých ročnících akce Den pro Kubu i odkazy na další články o situaci na ostrově viz zpráva Magazínu Christnet

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)