Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Církev na Slovensku se vymezila vůči Kotlebovi

Ze světa / juml / ČTK / 14. března 2016 20:39
Církev na Slovensku se vymezila vůči Kotlebovi

Jozef Tiso
Autor: Wikipedia.org

Bratislava - Katolická církev na Slovensku odsoudila pronásledování Židů za válečného slovenského státu, v jehož čele stál katolický kněz Jozef Tiso. Vyplývá to ze společného prohlášení, které dnes večer, v den 77. výročí vzniku první Slovenské republiky, vydali předseda slovenské biskupské konference Stanislav Zvolenský a předseda Ústředního svazu židovských náboženských obcí Igor Rintel.

"Historie zná mnohé případy, kdy se státní moc obrátila proti Židům a podrobila je krutému a nelidskému zacházení. Církev už nejednou v minulosti odsoudila takovéto činy a označila je za nepřípustné. Proto odsuzuje i zločiny a křivdy vůči Židům, které se staly na Slovensku v letech 1939 až 1945," píše se v prohlášení, jehož text ČTK poskytla Konference biskupů Slovenska, která sdružuje katolické biskupy v zemi.

Katolíci a židé shodně upozornili, že výročí vzniku slovenského státu připomíná i období, během kterého se země dopustila deportací desítek tisíc Židů.

Zástupci katolické církve a židů na Slovensku se také vymezili vůči krajně pravicové straně Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS), která uspěla v nedávných parlamentních volbách a která bude mít své zástupce ve slovenské sněmovně. "Doufáme v obrácení těch, kteří případně i usedají do parlamentních lavic a hovoří jedním dechem o Bohu a národu, ale zároveň neváhají útočit na lidi jen z důvodu jejich jiné barvy pleti či odlišného náboženského přesvědčení. Naše náboženství jsou neslučitelná s rasismem, antisemitismem a výzvami k násilí," uvedli v prohlášení.

LSNS se netají sympatiemi k válečnému slovenskému státu, který byl pod silným vlivem nacistického Německa, a také opakovaně vystupovala vůči Romům. Strana ve svém programu slíbila kromě jiného nastolení "pořádku s parazity v osadách" a ochranu lidí před "cikánským terorem".

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)