Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Válka v Sýrii trvá již pět let. České organizace pomáhají jejím obětem

Ze světa / kir / Diakonie ČCE - redakce / 15. března 2016 17:05
Válka v Sýrii trvá již pět let. České organizace pomáhají jejím obětem

Ilustrační foto z uprchlického tábora Zátari v Jordánsku, kde pomáhají české humanitární organizace
Autor: Diakonie ČCE / Jiří Pasz

Praha - Navzdory opatrnému optimismu v souvislosti s křehkým příměřím a zahájením odsunu ruských vojsk  vstupuje dnes válka v Sýrii do svého šestého roku. Šest českých humanitárních organizací upozorňuje na nutnost ukončit utrpení civilistů a najít dlouhodobější řešení syrské krize. Během války v Sýrii bylo podle organizace Syrian Centre for Policy Research (SCPR) doposud zabito 400 000 lidí a dalších 70 000 lidí přišlo o život kvůli špatné zdravotní péči, nedostatku jídla a pitné vody. V současné chvíli potřebuje 13,5 milionu lidí v zemi humanitární pomoc.

Syrský konflikt,  který se vznikl v důsledku násilného potlačení demonstrací proti režimu prezidenta Bašára Asada, jež započaly 15. března 2011, trvá již pět let. Jeho dopady na život civilistů, kteří zůstali ve své zemi, se v posledních měsících výrazně zhoršily v důsledku intenzivního bombardování režimních a ruských letounů a činnosti islámských radikálů včetně takzvaného Islámského státu. Začátkem letošního roku uzavřelo 17 států v Mnichově dohodu o dalším postupu v řešení válečného konfliktu v Sýrii a vyjednalo příměří platné od 28. února. Klid zbraní se ale netýká boje proti radikálům z tzv. Islámského státu a Fronty An-Nusra. Mírové rozhovory pokračují od 14. března v Ženevě.

Situace v Sýrii je stále vážná

"Do oblastí na severu země se uchylují tisíce lidí. V celé zemi je momentálně 6,5 milionu vnitřních uprchlíků, každý třetí Syřan je tak uprchlíkem ve vlastní zemi. Člověk v tísni tam pomáhá zhruba 200 000 lidí měsíčně. Kromě okamžité potravinové, materiální a finanční pomoci se soustředíme také na zprostředkování práce místním lidem, opravu škol a podporu učitelů. Snažíme se, aby místní děti chodily do škol, a přispíváme k obnově zdejšího trhu, samosprávy a infrastruktury, aby místní lidé nebyli dlouhodobě závislí pouze na humanitární pomoci zvenčí,“ uvádí Naďa Aliová, koordinátorka pomoci Člověka v tísni v Sýrii.

V Turecku jsou nyní podle údajů Evropské komise necelé 3 miliony syrských uprchlíků, v Libanonu přes 1 milion, v Jordánsku téměř 640 000 a v Iráku téměř 250 000 uprchlíků. „V jordánském uprchlickém táboře Za´atarí organizujeme mimo jiné vzdělávací a rekvalifikační kurzy pro mladé lidi. Uvědomujeme si, že lidé nemohou žít pouze z akutní humanitární pomoci. Po tolika letech je třeba dát jim také nějaký cíl a naplnění času, dát jim naději. Velký dík samozřejmě patří všem dárcům, kteří se do pomoci lidem ze Sýrie zapojili, bez nich by to nešlo,“ říká Jan Dus, ředitel Střediska humanitární a rozvojové spolupráce Diakonie ČCE, které působí v Jordánsku v uprchlickém táboře i mimo něj. 

Válka v Sýrii trvá již pět let. České organizace pomáhají jejím obětem

Ilustrační foto: provoz rekvalifikační dílny v uprchlickém táboře v Jordánsku je financován z České republiky
Autor: Diakonie ČCE / Jiří Pasz

Nepřístupná území

V Sýrii je i nadále řada míst obléhána. Do některých oblastí již pomoc putuje, například do Muadamije, kam je nyní vypravován třetí konvoj humanitární pomoci. „CARE do zpřístupněných oblastí distribuuje jídlo, teplé oblečení a dřevo na otop, organizuje také kurzy pro ženy. V zemi však stále žije 4,5 milionu lidí na těžko přístupných místech. Vyzýváme ke zpřístupnění oblastí jako je východní Ghúta či severní Homs a ukončení jejich obléhání,“ říká Jan Kejzlar z CARE ČR.

„Na pomoc Mezinárodního hnutí Červeného kříže a Červeného půlměsíce se loni muselo spolehnout 16 milionů Syřanů, působíme přitom takřka na 70 % syrského území. Myslím, že jen tato čísla ukazují, jak jsou dopady probíhající války pro civilisty drastické. Všichni, kteří mají možnost ovlivnit situaci v Sýrii, by měli svůj vliv použít k ukončení tohoto konfliktu,“ uvedl Marek Jukl, prezident Českého červeného kříže.

„Ve spolupráci s našimi syrskými partnery se soustředíme na zajištění potravinové a další materiální pomoci. Registrujeme rodiny v tíživé situaci a na základě toho poté rozdělujeme konkrétní humanitární pomoc. Poukázky na jídlo či oblečení se v partnerských centrech rozdávají individuálně, což je dobré jak pro bezpečnost, tak pro efektivitu a adresnost pomoci,“ přibližuje Benjamin Mlýnek, programový manažer pro Blízký východ Charity ČR.

Válka v Sýrii trvá již pět let. České organizace pomáhají jejím obětem

Ilustrační foto: Syrský chlapec v uprchlickém táboře v Jordánsku
Autor: Diakonie ČCE / Jiří Pasz

Nedostatek financí

„Prostředky poskytnuté na humanitární pomoc výrazně pokulhávají za potřebami. Nedostatek možností zajistit si základní podmínky pro život v Sýrii a hostujících zemích pak nutí Syřany k riskantní cestě za lepšími podmínkami v Evropě,“ upozorňuje Zbyněk Wojkowski z ADRA ČR. V roce 2015 poskytli mezinárodní donoři 1,25 miliardy z 2,89 miliard dolarů potřebných na zajištění základních potřeb osob zasažených konfliktem v Sýrii.

Získání finančních prostředků na humanitární pomoc syrským uprchlíkům bylo cílem Mezinárodní dárcovské konference na podporu Sýrie a regionu, která se konala v únoru letošního roku. Česká republika se zavázala poskytnout v roce 2016 na pomoc syrským uprchlíkům 170 milionů korun.

Smutná statistika

Smrt a válečná zranění se staly v Sýrii denní realitou, umírá obrovské množství civilistů. Ženy a děti loni tvořily v některých oblastech 30 až 40 % obětí, často jsou bombardována i zdravotnická zařízení. Je proto nezbytné, aby bojující strany respektovaly mezinárodní humanitární právo, neútočily na civilní cíle a umožnily humanitární pomoc v obléhaných oblastech.

Občanská válka v Sýrii dopadá na všechny obyvatele země. 11,5 % populace bylo zabito nebo zraněno. Průměrná délka života klesla ze 70 let v roce 2010 na současných 55 let. Ceny v roce 2015 vzrostly o 53 %. 13,8 milionů Syřanů ztratilo zaměstnání a zdroj obživy.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)