Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Madonu z Veveří si jako první prohlédli školáci z Bítýšky

Kraje: Jihomoravský / juml / ČTK / 16. března 2016 17:52
Madonu z Veveří si jako první prohlédli školáci z Bítýšky

Repro: Madona z Veveří
Autor: Wikipedia.org / volné dílo

Brno - Školáci z Veverské Bítýšky si dnes jako první prohlédli gotickou deskovou malbu Madony z Veveří na jejím novém místě v Diecézním muzeu v Brně. Národní galerie v Praze na základě soudního rozhodnutí vydala obraz veverské farnosti, která vzácné dílo svěřila muzeu u brněnské katedrály.

Symboliku i umělecké ztvárnění obrazu přiblížil dětem farář Marek Hlávka. Dozvěděly se také zajímavé detaily - třeba to, že Panna Marie má účes jako francouzská šlechtična a Ježíšek chrání svou dlaní malého stehlíka. Školáci dnes do Brna vyrazili ve dvou turnusech autobusem. Ředitel základní školy Pavel Vacek chce, aby obraz alespoň jednou viděl každý absolvent.

"Cítíme význam regionálních dějin. Naše škola i svým vzdělávacím programem, který je nazván Škola pod hradem Veveří, je těsně spojena s historií panství veverského," řekl ČTK Vacek. Obraz původně visel v malém farním kostelíku u hradu Veveří, teprve ve 20. století se dostal do držení státu.

"Je to opravdu krásný obraz, naše farnost a obec je vděčná za to, že se tento obraz vrátil a můžeme se na něj kdykoliv přijít podívat," řekla novinářům patnáctiletá studentka. "Pro nás to je něco jako pro Pražáky Karlův most," doplnil třináctiletý Michal, podle kterého dospělí v Bítýšce spor o obraz intenzivně sledovali.

Diecézní muzeum umístilo Madonu z Veveří do výklenku, kde má podle pracovníků ideální podmínky z hlediska vlhkosti vzduchu, teploty i bezpečnosti. Ředitel bítýšské školy vyjádřil naději, že by se obraz v budoucnu mohl objevit přímo v obci, třeba při pouti. Prohlédli by si jej tam i lidé, kteří do Brna příliš často nejezdí.

Diecézní muzeum zůstane do konce dubna otevřené denně od 10:00 do 17:00, a to kvůli předpokládanému zájmu návštěvníků o Madonu z Veveří. Výjimku z provozní doby přinesou Velikonoce. Na Velký pátek bude otevřeno pouze do 14:30, pak se lidé do muzea znovu podívají až po svátcích.

Národní galerie podala proti pravomocnému verdiktu o vydání obrazu dovolání k Nejvyššímu soudu. Rozhodnutí zatím nepadlo.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)