Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na kroměřížském zámku je vystavena kopie Turínského plátna

Kraje: Zlínský / juml / ČTK / 18. března 2016 15:02
Na kroměřížském zámku je vystavena kopie Turínského plátna

Turínské plátno
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Kroměříž - Na kroměřížském zámku je ode dneška vystavena kopie Turínského plátna, jedné z nejuctívanějších katolických relikvií. Podle legendy je na něm otisk těla umučeného Krista po jeho sejmutí z kříže. Plátno podle řady věřících nese otisk těla a stopy krve z ran, které Kristus utržil při bičování, mučení a ukřižování. O autenticitě plátna ale panují spory.

Podle majitele Roberta Pospíchala byla kopie vyrobena přesně podle originálu, který je od roku 1578 uchováván v italském městě Turín. Práce na kopii pohřebního roucha trvaly více než desítce odborníků včetně pracovníků univerzit a textilních firem asi pět let. V Kroměříži je plátno, které stálo několik milionů korun, vystaveno poprvé.

Vyrobit kopii Turínského plátna bylo podle Pospíchala velmi obtížné. "Několik let jsme sháněli potřebné informace. Sehnali jsme je díky vědkyni z Německa. Potom jsme hledali lidi, kteří ovládají původní staré technologie, kteří umí malovat krví a kteří mají tkalcovský stav odpovídající šíři plátna, jež je široké 111 centimetrů a dlouhé 436 centimetrů. Byla to sisyfovská práce," řekl ČTK.

Výstava zahrnuje i kopie relikvií souvisejících s ukřižováním: Longinovo kopí, římské flagrum (důtky), roušku z Ovieda, třicet stříbrných, kříž a hřeby. Expozice doplněná obrazovým materiálem a texty potrvá na zámku celou letošní návštěvnickou sezonu.

Originální Turínské plátno vzbuzuje léta otazníky. Vědci uhlíkovou metodou již v roce 1988 zjistili, že plátno zřejmě pochází ze středověku, z 13. nebo 14. století. Někteří však namítají, že datování může být zkresleno znečištěním a požadují analýzu většího vzorku. To však Vatikán odmítá.

Testy také nevysvětlily, jak se na plátno dostal otisk muže s ranami podobnými těm, které podle bible utržil Kristus. Na konci roku 2009 vatikánská vědkyně na základě zkoumání nápisu na plátně oznámila, že bylo užito na zakrytí Ježíšova těla. Látka je uložena v turínské katedrále v neprůstřelné schránce, v níž je udržováno stabilní klima. Veřejnost ho může vidět jen zřídka.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 73)