Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Rabíni chtějí protestovat proti Trumpovi bojkotem židovské konference

Ze světa / kir / ČTK / 20. března 2016 11:19
Rabíni chtějí protestovat proti Trumpovi bojkotem židovské konference

Donald Trump
Autor: Wikipedia.org / Michael Vadon / Wikimedia Commons

Washington -  Několik skupin rabínů hodlá bojkotovat projev miliardáře Donalda Trumpa v Americko-izraelském výboru pro veřejné záležitosti (AIPAC). Rabíni zdůraznili, že se nejedná o akci namířenou proti organizátorům konference, ale pouze proti Trumpovi, který podle nich šíří nenávist. Trumpovo vystoupení je naplánováno na pondělní večer. Trump kvůli němu odřekl účast v debatě republikánských uchazečů o prezidentskou funkci televize Fox News. Řekl, že dává přednost projevu v AIPAC.

K organizátorům protitrumpovské kampaně, již nazvali Společně proti nenávisti, patří rabíni David Paskin a Jesse Olitzky. "Nejde nám o politiku, o politické strany, ale pouze o konkrétní osobu, Donalda Trumpa, který na svých shromážděních povzbuzuje k násilí. Jsme proti nenávisti a podněcování k ní, proti ošklivosti, jež zaplavuje nynější politické období," sdělil Paskin, který působí na Floridě. Dal dohromady 300 svých kolegů a židovských voličů, kteří chtějí dát na konferenci AIPC najevo svůj názor na Trumpa. Při zahájení projevu začnou v tichosti odcházet a shromáždí se před sálem a dají se do studia židovských textů. Paskin si myslí, že se připojí tisíce lidí.

Podobnou akci chystá další floridský rabín Jeffrey Salkin. Také on získal stoupence a ti hodlají prostě na Trumpovo vystoupení nepřijít. Salkin řekl, že sice zastává názor, že je AIPAC nestranická organizace, která zve vždy jak zástupce republikánů, tak demokratů, ale to podle něj neznamená, že se má posluchač zdržet projevení svého názoru.

Trumpova kampaň překročila podle řady židovských organizací meze přijatelnosti

Proti Trumpovi se v USA vyslovily některé židovské organizace, ačkoli bojkot jeho projevu nevyhlásily. Svaz pro reformovaný judaismus vydal prohlášení, v němž se říká: "Pan Trump volí při každém vystoupení nepoctivou cestu, zasévá do politiky semena nenávisti a rozkolu." Americký židovský výbor (AJC) odsoudil "násilí provázející prezidentskou kampaň". "Není lehké upozornit na analogii s nástupem komunismu a fašismu, ale obě tato tyranská hutí se dostala k moci a nahradila demokraticky zvolené vlády s použitím hrozeb nebo skutečného násilí proti svým oponentům," uvádí AJC ve svém prohlášení, v němž Trump není jmenován. Nevládní lobbistická skupina J Street, která propaguje mírové řešení izraelsko-arabského konfliktu, upozornila, že Trump se sám svými výroky o imigrantech, ženách a uprchlících vyřadil ze seznamu vhodných kandidátů na prezidenta USA. "Trumpova kampaň vedená rasismem a nenávistí překročila pro většinu amerických Židů meze přijatelnosti," uvádí skupina.

Na loňské konferenci AIPAC vystoupil i prezident Zeman

AIPAC je jedna z nejvýznamnějších proiizraelských lobbistických skupin. Na jejích každoročních konferencích vystupují vysocí politici a akce se považuje za největší shromáždění proizraelských kruhů. Loňské konference se jako řečník zúčastnil český prezident Miloš Zeman. Zaujal výrokem Jsem Žid jako parafrází na německou větu Ich bin ein Berliner, již roku 1963 u Berlínské zdi pronesl někdejší americký prezident John Kennedy.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)