Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Stát převedl Varnsdorfu bezúplatně vzácný Červený kostel

Kraje: Ústecký / kir / ČTK / 21. března 2016 9:09
Stát převedl Varnsdorfu bezúplatně vzácný Červený kostel

Červený kostel ve Varnsdorfu
Autor: Zachraňme Červený kostel ve Varnsdorfu o.s.

Varnsdorf (Šluknovsko) - Stát převedl Varnsdorfu na Děčínsku bezúplatně vzácný Červený kostel. Město teď bude shánět peníze na jeho opravu a vymýšlet způsob využití kulturní památky. O převodu ČTK informoval mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Radek Ležatka. Kostel postavený v novogotickém slohu je jednou z mála dochovaných sakrálních staveb postavených z glazovaných cihel, které jsou typické pro severní Čechy.

"Vzali jsme si stavbu od státu, protože kdybychom tak neučinili, tak kostel spadne, stát s objektem nic nedělal," řekl ČTK starosta Varnsdorfu Stanislav Horáček. "Konkrétní plány nemáme. Budeme teď shánět nějaké dotační prostředky na opravy a hledat smysluplné využití," doplnil.

Statika kostela je podle starosty v pořádku, poničené jsou vnitřky, některá okna jsou rozbitá. Nápad na využití prostor by mohl podle starosty vzejít z diskuse s občany. "Budeme mít veřejnou schůzku k tomuto tématu, na které, doufám, padnou nějaké podněty," řekl Horáček. V minulosti se objevily návrhy na využití kostela jako obřadní či koncertní síně.

Základní kámen kostela byl položen roku 1904 a vysvěcení se uskutečnilo o rok později. Budovu až do konce druhé světové války využívala německá evangelická církev. Po jejím zániku přešlo vlastnictví na československý stát, který se snažil kostel svěřit tehdejší církvi československé. Její představitelé však o památku neměli zájem.

O záchranu kostela se v posledních letech snažilo třeba občanské sdružení Červený kostel Varnsdorf, které uspořádalo benefiční akci, z jejíhož výtěžku se pokryla novou střechou sakristie. "Občanské sdružení plánovalo vytvořit z kostela kulturní centrum, byla ovšem vyžadována aktivní pomoc města. Tehdejší zastupitelstvo v roce 2013 převod kostela neschválilo. Ani ministerstvo kultury či Národní památkový ústav neprojevily o kostel zájem," uvedl Ležatka.

Červený kostel později stát opět nabídl městu, které svým usnesením loni v září schválilo bezúplatný převod ve veřejném zájmu. Město tak získalo zastavěný pozemek o velikosti 433 metrů čtverečních a kulturní památku.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)