Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

František při velikonoční vigilii: bez Zmrtvýchvstalého bychom byli jen mezinárodní strukturou

Ze světa / kir / čtk/redakce / 27. března 2016 0:20
František při velikonoční vigilii: bez Zmrtvýchvstalého bychom byli jen mezinárodní strukturou

Papež František
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Vatikán - Papež František dnes za přítomnosti tisíců věřících odsloužil v bazilice svatého Petra velikonoční vigilii a pokřtil dvanáct lidí ze šesti zemí světa. Dnešní bohoslužba připomíná křesťanům zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Papež ve svém kázání vyzval věřící, aby nenechali "temnotu a strach" ovládat jejich srdce. "án je živý a chce být hledán mezi živými. Kdo se s Ním setká, toho posílá šířit Velikonoční zvěst, probouzet a křísit naději v srdcích obtížených smutkem, v těch, kdo světlo života klopotně hledají. Je jí dnes velice zapotřebí. Jako radostní služebníci naděje jsme povoláni zapomínat sami na sebe a zvěstovat Zmrtvýchvstalého životem a láskou, jinak budeme mezinárodní strukturou s vysokým počtem adeptů a dobrými pravidly, ale nebudeme schopni dávat naději, po které svět žízní", uvedl podle serveru radiovaticana.cz papež

Součástí vigilie jsou tradičně křty, většinou dospělých lidí, kteří se rozhodli stát křesťany. Papež letos pokřtil 12 lidí, osm mužů a čtyři ženy. Šest osob letos pocházelo z Albánie, dvě z Koreje a po jedné z Itálie, Kamerunu, Indie a Číny.Obřad zakončuje kajícné období půstu, který začal na popeleční středu. Ve Svatopetrském chrámu se při bohoslužbě také opět rozezněly zvony, které utichly ve čtvrtek, aby tak připomněly Kristovu smrt.

Ježíšovo zmrtvýchvstání oslaví křesťané naplno až v neděli. Papež František povede na vatikánském Svatopetrském náměstí velikonoční bohoslužbu, vyhlásí velikonoční poselství a v poledne udělí požehnání Urbi et Orbi (Městu a světu).

Velikonoce letos ve Vatikánu vzhledem k úterním teroristickým útokům v Bruselu doprovází zvýšená bezpečnostní opatření.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)