Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Sebevražedný útok v pákistánském Láhauru si vyžádal řadu obětí mezi křesťany

Ze světa / kir / ČTK / 27. března 2016 22:11
Sebevražedný útok v pákistánském Láhauru si vyžádal řadu obětí mezi křesťany

Lahaur se nachází na severovýchodě země
Autor: Wikipedia.org / Wikimedia Commons

Láhaur (Pákistán) - Přinejmenším 65 mrtvých a více než 280 zraněných si dnes vyžádal útok sebevražedného atentátníka ve městě Láhaur na severovýchodě Pákistánu. S odvoláním na představitele vlády provincie Paňdžáb pro zdravotnictví o tom informovala agentura Reuters. K útoku se přihlásilo islamistické hnutí Taliban. Mezi oběťmi prý může být řada křesťanů, kteří slavili Velikonoce. České ministerstvo zahraničí útok na twitteru odsoudilo.

K atentátu došlo na parkovišti u vchodu do rozsáhlého parku na předměstí desetimilionového Láhauru, metropole Paňdžábu, největší a nejbohatší pákistánské provincie. Nedaleko místa výbuchu se údajně nachází dětské hřiště. Podle mluvčího záchranné služby jsou mezi mrtvými a zraněnými převážně ženy a děti.

Policejní důstojník Haidar Ašraf agentuře Reuters řekl, že mezi oběťmi atentátu bude pravděpodobně řada křesťanů, kteří do parku přišli oslavit velikonoční svátky. Mnoho rodin podle něj v okamžiku výbuchu park právě opouštělo. Bilance obětí pravděpodobně ještě poroste, neboť řada zraněných je ve velmi vážném stavu, dodal Ašraf.

K útoku se přihlásila jedna z frakcí pákistánského Talibanu Džamáate Ahrár. V prohlášení radikálové uvedli, že cílem sebevražedného atentátu byla místní křesťanská menšina. "Chceme vyslat poselství premiérovi Navázovi Šarífovi, že jsme vstoupili do Láhauru," uvedl mluvčí skupiny. "Naši sebevražední atentátníci budou pokračovat v útocích," dodal.

Televizní záběry z místa atentátu ukazovaly množství zraněných a plačících žen a dětí. "Kéž by Bůh seslal svůj hněv na ty útočníky. Co je to za lidi, že útočí na děti v parku?" uvedla Nasrín Bibíová, která v nemocnici čekala na informace o zdravotním stavu své dvouleté dcerky zasažené výbuchem.

Provinční vláda okamžitě po útoku nařídila uzavření všech veřejných parků a vyhlásila třídenní smutek. Zavřely byly také obchody na láhaurské hlavní nákupní třídě. Stovky obyvatel Láhauru se vydaly do nemocnic darovat krev.

Pákistánská armáda proti Talibanu zesílila ofenzivu v kmenových oblastech po masakru ve škole v Péšávaru, při němž v prosinci 2014 ozbrojenci zabili 153 lidí, převážně školáků. Ozbrojenci odpověděli novými útoky, při nichž jen od začátku letošního roku zahynuly desítky lidí.

Provincie Paňdžáb, z níž pochází i pákistánský premiér Naváz Šaríf, není cílem teroristů tak často jako jiné části země. Odpůrci proto premiéra často obviňují z toho, že toleruje radikály v některých částech Pákistánu výměnou za to, že neútočí v Paňdžábu. Šaríf tato obvinění odmítá.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)