Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

První židovské ghetto vzniklo před 500 lety v Benátkách

Ze světa / kir / ČTK / 29. března 2016 10:46
První židovské ghetto vzniklo před 500 lety v Benátkách

Ilustrační foto: Židovské ghetto v Krakově
Autor: Wikipedia.org / Wikimedia Commons

Benátky/Praha - První židovské ghetto, uzavřená čtvrť města, kde směli žít jen Židé, vzniklo před 500 lety, 29. března 1516, v italských Benátkách. Benátský senát se ten den usnesl, že židovské obyvatelstvo města by mělo být soustředěno do čtvrti Ghetto Nuovo (někdy vykládáno jako Nová slévárna). Nežidovským obyvatelům tam bylo zakázáno žít a naopak Židům nebylo dovoleno žít nikde jinde. Tak se zrodila první uzavřená židovská čtvrť na světě, neboli ghetto.

Římský papež tento krok následoval již v roce 1555, kdy papežskou bulou ustanovil, že židovské obyvatelstvo Říma má být soustředěno do jediné čtvrti. Příslušná oblast byla izolována a dalo se do ní vstoupit a opustit ji pouze na dvou místech; brány hlídaly stráže, za soumraku se přes ně spouštěla mříž, která se za rozbřesku zase zvedala.

Záhy začaly vznikat další ghetta v mnoha jiných místech v Evropě. Nejvýznamnější české ghetto bylo Židovské město v Praze, až po jeho zrušení nazvané Josefov. Oddělená ghetta byla rušena v 19. století v důsledku sekularizace a rozvoje občanské společnosti. Znovu byla uzavřená ghetta zavedena ve 20. století německými nacisty za druhé světové války v rámci plánu na konečné řešení židovské otázky, kdy sloužila jako shromaždiště Židů před jejich transportem do koncentračních a vyhlazovacích táborů. Mezi největší a nejvýznamnější patřila ghetta na polském území, ghetto ve Varšavě, v Krakově, v Lodži, ale také například ghetto v Terezíně.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 51)