Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Madonu z Veveří si v diecézním muzeu prohlédlo už více než tisíc lidí

Kraje: Jihomoravský / juml / ČTK / 31. března 2016 16:42
Madonu z Veveří si v diecézním muzeu prohlédlo už více než tisíc lidí

Madona z Veveří, gotický deskový obraz datovaný před rokem 1350
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Brno - Počet lidí, kteří si v Diecézním muzeu v Brně prohlédli gotický obraz Madony z Veveří, už překročil tisícovku. Součástí upravené expozice Vita Christi je dílo od 16. března. Národní galerie v Praze musela obraz vydat na základě soudního rozhodnutí farnosti Veverská Bítýška. Farnost pak svěřila deskovou malbu právě Diecéznímu muzeu.

"Mezi příchozími jsou rovnoměrně zastoupeny všechny věkové kategorie. Návštěvníci cíleně kvůli Madoně z Veveří přijíždějí z celé republiky, ale i ze zahraničí, především z německy hovořících zemí," sdělila dnes ČTK mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová.

Muzeum zavedlo pravidelné prohlídky s průvodcem v 10:15 a následně každou celou hodinu do 16:00 hodin. Lidé ale mohou navštívit expozici i samostatně mimo uvedené časy, a to až do 17:00. Ředitel Diecézního muzea Martin Motyčka doporučuje větším skupinám, aby si předem rezervovaly prohlídku v požadovaném čase.

Diecézní muzeum umístilo Madonu z Veveří do výklenku, kde má podle pracovníků ideální podmínky z hlediska vlhkosti vzduchu, teploty i bezpečnosti. Do kostelíku u hradu Veveří, kde po staletí visela, se již madona vrátit nemůže - právě kvůli bezpečnosti a podmínkám pro uchovávání kulturní památky.

Národní galerie podala proti pravomocnému verdiktu o vydání obrazu dovolání k Nejvyššímu soudu. Rozhodnutí zatím nepadlo.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)