Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Dánsko chce zákonem zabránit imámům kázat radikální postoje

Ze světa / juml / ČTK / 31. března 2016 16:53
Dánsko chce zákonem zabránit imámům kázat radikální postoje

Dánský premiér Lars L. Rasmussen
Autor: Wikipedia.org / Kinemand / Wikimedia Commons

Kodaň - Dánská vláda chce zpřísnit zákony, aby zabránila islámským duchovním v zemi kázat radikální postoje. Ve středu to podle portálu The Local oznámil dánský premiér Lars Lökke Rasmussen.

"V Dánsku máme kazatele, kteří ve skutečnosti zneužívají naše svobody, když kážou o nenávisti," řekl Rasmussen. Jeho pravicová menšinová vláda již jednala s opozičními předáky o možnostech, jak imámům znemožnit hlásání radikálních postojů.

Mezi návrhy je mimo jiné po vzoru Británie ustavení seznamu nežádoucích osob, kteří nebudou smět do země přicestovat. Vláda chce také prověřit, zda by bylo možné prohlásit za nelegální takové projevy, které by podkopávaly dánské zákony. Dalším opatřením by mohl být úřední zákaz pro vybrané osoby navštěvovat místa bohoslužeb.

Rasmussen také řekl, že duchovní, kteří nerespektují základní normy dánské společnost, by měli být v budoucnu zbaveni práva oddávat snoubence.

V posledních týdnech se v Dánsku diskutuje o situaci v některých mešitách, jejichž představitelé nerespektují dánské zvyklosti. Debaty podnítil mimo jiné i dokumentární pořad stanice TV2 s názvem Mešity za závojem. V dokumentu byl například imám, který v mešitě Aarhusu kázal o tom, že žena by měla být za mimomanželský sex ukamenována. Obhajoval rovněž bití dětí, pokud se nechtějí modlit, či usmrcení toho, kdo zabije muslima.

V reakci na pořad se v Aarhusu sama rozpustila komise pro šaríu, která rozhodovala, zda se páry podle islámského práva mohou rozvést. Po odvysílání dokumentu místní radnice stáhla svou podporu pro plánovanou výstavbu velké mešity.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)