Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Biskup Vokál zakázal eucharistické průvody a doporučil intercommunio

Domácí zpravodajství / sakir / Vlastní zpráva / 1. dubna 2016 10:26
Biskup Vokál zakázal eucharistické průvody a doporučil intercommunio

Biskup Jánoš Vokál s eucharistií v průvodu z brněnského náměstí Svobody na Zelný trh
Autor: Člověk a víra

Hradec Králové - Královehradecký biskup Jánoš Vokál se rozhodl vydat dekret o zákazu eucharistických průvodů na území své diecéze. Podle mluvčího biskupa Jiřího Voříška ho k tomuto rozhodnutí vedlo zhoršení ekumenických vztahů po loňské akci NEC (Národní eucharistický kongres), kdy ulicemi Brna putovalo s vystavenou monstrancí několik desítek tisíc lidí. Akce ale měla i své kritiky, zejména v řadách protestantských církví. Pražský luterský biskup Petr Veselý má za to, že je to krok zpět. „Takové uctívání neznal křesťanský svět celé první tisíciletí své existence. U nás v Praze se například slavnostní průvod Božího těla konal poprvé až roku 1355 a tato liturgická zvyklost se rozšířila až v barokní době a stala se určitou manifestací proti nekatolíkům“,  uvedl pro Christnet Veselý a dodal, že také pravoslavnému světu je tato tradice cizí. Expert Magazínu Christnet Kryšpín Venclovský byl k tomuto tvrzení nejdříve skeptický, ale nakonec zjistil, že na Východě používají při slavení liturgie chléb kvašený a proto je uchování eucharistie k adoraci a vystavování v průvodech obtížné i z praktických důvodů.

Dlouholetý vatikánský diplomat Vokál si nakonec vzal kritiků bratrů z ekumeny i experta světově proslulého portálu Christnet.cz k srdci a tyto průvody zakázal. Biskup naopak na území své diecéze vyzval ke společnému slavení eucharistie – večeře Páně a to zejména tam, kde již ekumenické vztahy mají dlouholeté trvání a jsou upevněny přátelskými nebo rodinnými vazbami. Na místech, kde se společně zatím neslaví, mají bratři a sestry ze všech církví začít společnou večerní nešporou se zpěvy žalmů alespoň 1x měsíčně. „Na prvním místě se pak všichni přimlouvejte za „složité“ osobnosti, které vedou jednotlivé křesťanské ovčince“, uvedl biskup, který má trochu špatné svědomí z toho, že kdysi odvolal jistého údajně komplikovaného kněze a ekumenické sbližování uvedl jako hlavní, ale prý jen poněkud zástupný důvod svého kroku.

Představitele nekatolických církví tuto iniciativu ocenili a na důkaz vstřícnosti ze své strany uvedli, že již pro slavení večeře Páně nebudou používat žádné laciné „čůčo“ plněné cukry a zbytky posvěceného chleba nenechají na stole Páně okorat ani jej nebudou házet slepičkám. Podle biskupa Veselého se také jednotlivé synody zamyslí nad svým pochopením apoštolské posloupnosti.

Zpráva je součástí aprílového vydání. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)