Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Lidé ve Varšavě demonstrovali proti přísnějšímu zákazu potratů

Ze světa / vlu / ČTK / 3. dubna 2016 21:18
Lidé ve Varšavě demonstrovali proti přísnějšímu zákazu potratů

Ilustrační foto: polská vlajka
Autor: Pexels.com

Varšava - Tisíce lidí, převážně žen, dnes demonstrovalo ve Varšavě před sídlem parlamentu proti návrhu zákona o dalším zpřísnění zákazu potratů. Návrh předložily katolické a další organizace proti potratům, které jsou názorově blízké vládní straně Právo a spravedlnost (PiS). Předseda PiS Jaroslaw Kaczyński a premiérka Beata Szydlová téměř úplný zákaz potratů již veřejně podpořili.

Už současný zákon přijatý v roce 1993 v Polsku zakazuje umělé přerušení těhotenství, ale připouští tři výjimky: pokud je plod poškozený, pokud těhotenství ohrožuje zdraví či život ženy, anebo je-li těhotenství následkem zločinu. Nový text počítá s povolením potratu jen v případě, že je nezbytný pro zachování života matky. Také zpřísňuje trest pro lidi, kteří provádějí nepovolené interrupce, ze dvou na pět let vězení.

"Moje tělo, moje věc", skandovaly podle agentury Reuters účastnice demonstrace v polské metropoli. Někteří demonstrující ve Varšavě a dalších městech označovali podle agentury AFP přívržence návrhu k členům islamistického hnutí Taliban a Polsko za "peklo pro ženy". A například ve varšavském kostele svaté Anny, při čtení pastýřského listu, některé ženy na protest opustily kostel.

Polsko povoluje podle ženských organizací jen 700 až 1800 potratů ročně, takže odhadem 100.000 až 150.000 Polek podstupuje ročně potrat tajně, ať už u lékařů v Polsku či na klinikách v Německu, Rakousku a na Slovensku.

Polské katolické kruhy označují jakýkoli případ umělého přerušení těhotenství za zabití a tvrdí, že současný zákon takové počínání ospravedlňuje. Polští biskupové nyní napsali společný dopis, v němž zdůraznili potřebu nového zákona a jehož text se dnes četl v kostelech po celé zemi.

Návrh, kterým se budou zákonodárci zabývat, pokud navrhovatelé shromáždí dostatek podpisů obyvatel - což podle komentářů nejspíš nebude problém - počítá například s finanční pomocí pro matky, které budou muset pečovat o poškozené dítě, nebo pro ty, kterým se narodí potomek v důsledku znásilnění.

O přísnějším zákazu interrupcí hlasoval Sejm (dolní parlamentní komora) již loni za minulé liberální vlády. Návrh tehdy neprošel, nyní však PiS disponuje v parlamentu absolutní většinou hlasů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)