Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zemřel evangelický farář a disident Jan Šimsa

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 7. dubna 2016 9:14
Zemřel evangelický farář a disident Jan Šimsa

Jan Šimsa
Autor: archiv rodiny zesnulého

Brno - V úterý 5. dubna zemřel ve věku 86 let doma v rodinném kruhu evangelický farář a bývalý disident - signatář Charty 77 Jan Šimsa. Zprávu zveřejnil jeho příbuzný Petr Hrudka. Šimsa naposledy působil na faře v Prosetíně, roku 1991 obdržel od prezidenta Václava Havla Řád T. G. Masaryka za zásluhy o rozvoj demokracie, humanity a lidských práv. Patřil mezi nejvýraznější osobnosti brněnského disentu.

Rozloučení se zesnulým se uskuteční v Blahoslavově domě v Brně (Lidická ul.) v sobotu 16. 4. ve 14:00. Po shromáždění bude společná vzpomínka v Losově sále. Uložení do hrobu se bude konat v neděli 24. 4. v Prosetíně po bohoslužbách, které začínají v 10:00. 

Jak je uvedeno v jeho životopise na stránkách Ústavu pro studium totalitních režimů,  Jan Šimsa se narodil 2. října 1929 v Praze. Jeho otec Jaroslav byl redaktorem a sekretářem v YMCA a náčelníkem Ligy lesní moudrosti (Woodcraft). Celá rodina se během války aktivně podílela na odboji. Otec byl zatčen v roce 1940 a zahynul koncem války v Dachau. Jan Šimsa byl za druhé světové války spoluzakladatelem jednoho jejího tajného kmene. V souvislosti s Ligou lesní moudrosti se Jan Šimsa v roce 1944 seznámil s Přemyslem Pittrem a lidmi okolo Milíčova domu a zapojil se do jeho činnosti.
 
Po válce v letech 1945–1947 se například podílel na táborech pro opuštěné děti všech národností z koncentračních táborů. Po maturitě v roce 1948 studoval teologii na Evangelické fakultě. V roce 1952 se jej StB neúspěšně pokusila získat ke spolupráci. Po ukončení studií musel Šimsa na vojnu. Kvůli nemoci byl ale předčasně propuštěn do civilu a jako pomocný duchovní nastoupil službu v Pardubicích. Asi po roce se přesunul do Prahy, kde zůstal dva roky. Poté byl poslán do Kláštera nad Dědinou. Kvůli sporům s církevním tajemníkem byl po šesti letech přemístěn do Prosetína, kde ve službě duchovního vytrval následujících dvanáct let. 

Po nástupu normalizace mu byl v únoru 1973 odejmut státní souhlas k výkonu duchovenské činnosti. Živil se jako archivář a také jako údržbář církevních budov. Nějaký čas ještě neveřejně působil ve sboru v Prosetíně. Poté se s rodinou přestěhovali do Brna, kde si našel práci skladníka ve Výzkumném ústavu makromolekulární chemie. Pracoval tam celkem čtrnáct let. Chartu 77 podepsal hned mezi prvními a zapojil se do aktivit brněnského disentu, např. organizoval doma bytové semináře. V roce 1978 při domovní prohlídce poručík StB Miloš Bata napadl jeho ženu Milenu. Šimsa ji bránil a do Baty strčil, za což byl odsouzen na osm měsíců. Pět měsíců strávil ve vyšetřovací vazbě, zbytek si odseděl v Plzni Na Borech. 

V souvislosti s případem napadení příslušníka StB byl podle České televize rehabilitován Ústavním soudem teprve v roce 2007. Po tomto rozhodnutí soudu Česká televize natočila se Šimšou téměř půlhodinový rozhovor.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)