Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Expozice v Jeruzalémské synagoze ukáže opravené židovské památky

Kraje: Praha / kir / ČTK / 7. dubna 2016 9:31
Expozice v Jeruzalémské synagoze ukáže opravené židovské památky

Synagoga v Děčíně - ilustrační foto
Autor: Christnet.cz / Jan Kirschner

V Jeruzalémské synagoze, výrazné pražské židovské památce, otevřeli v úterý 5. dubna novou stálou expozici. Pod názvem Deset hvězd ukáže opravené židovské památky v Čechách a na Moravě i cestu k tomu, než se znovu mohou prezentovat ve své dřívější podobě. Často už však vzhledem k tragickým událostem 20. století slouží jinému než původnímu účelu.

Projekt Deset hvězd, během něhož se v letech 2009 až 2014 opravilo deset lokalit, zahrnoval Úštěk, Jičín, Brandýs nad Labem, Plzeň, Březnici, Novou Cerekev, Polnou, Boskovice, Mikulov a Krnov. Celkové náklady byly 282 milionů korun, Česko z toho zaplatilo 15 procent, zbytek peněz šlo ze strukturálních fondů EU. Opravilo se šest synagog, vznikly v nich stálé expozice, které umožňují seznámit se s židovskou historií a s judaismem v autentickém prostředí. Projekt obnovy židovských památek z evropských fondů pokračuje, v další fázi budou opraveny objekty v Plzni, Čáslavi, Písku, Rychnově nad Kněžnou, Neveklově a v Polici u Jilemnice. Náklady na jejich revitalizaci jsou 150 milionů korun.

Expozice v Jeruzalémské synagoze ukáže opravené židovské památky

Krnovská synagoga
Autor: Wikipedia.org

Federace židovských obcí, která byla garantem projektu, říká, že navzdory nacismu a komunismu, kdy mnoho židovských památek zaniklo, představuje tuzemský celek více než 60 synagog, 350 hřbitovů a dalších objektů historický poklad, který zřejmě nemá v Evropě obdobu.

Expozice v Jeruzalémské synagoze ukáže opravené židovské památky

Synagoga v obci Čkyně, okres Prachatice
Autor: Wikimedia Commons / Jitka Erbenová

Nejvíce synagog v českých zemích vzniklo v 19. století, kdy zdejší židovské obyvatelstvo provázela emancipace v mnoha oblastech života. V letech 1800 až 1918 vzniklo 360 synagog.

Velká část z nich byla vypálena během pogromu za takzvané křišťálové noci v listopadu 1938, po nacistické okupaci českých zemí v březnu 1939 nebo po deportaci židovských obyvatel do koncentračních táborů v roce 1942. Synagogy poničily i závěrečné boje druhé světové války. Po roce 1945 mohlo být obnoveno jen několik málo náboženských obcí ve velkých městech.

Příslušné instituce dnes mluví maximálně o stovce dochovaných synagog. Bohoslužbám nyní slouží pouze Staronová, Vysoká, Španělská a Jubilejní synagoga v Praze, synagogy v Děčíně, Plzni a nově postavená synagoga v Liberci. Křesťanským církvím slouží dalších 25 synagog.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 74)