Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Praze lze zdarma shlednout filmy o Jeronýmu Pražském

Kraje: Praha / kir / e-cirkev.cz / 12. dubna 2016 10:51
V Praze lze zdarma shlednout filmy o Jeronýmu Pražském

Loutka, která provází letošní připomínku výročí upálení mistra Jeronýma
Autor: www.e-cirkev.cz

Praha - Jak byl Jeroným Pražský vnímán ve filmové tvorbě posledních několika desítek let? Českobratrská církev evangelická nabízí příležitost navštívit tři projekce v pražském kostele Martin ve zdi v Martinské ulici. Po každé z nich bude následovat diskuze s odborníky či autory filmů a dokumentů. Filmové středy jsou součástí projektu Jeroným Pražský 2016: Evropan – vzdělanec – buřič.

První promítání se uskuteční ve středu 20. dubna od 19 hodin. Na pořadu bude film Ohnivý máj z roku 1974. Hlavní roli Jeronýma Pražského, který si může zachránit život, zřekne-li se učení Jana Husa a Johna Wyclifa, ztvárnil Petr Kostka. V dalších rolích vystupují například Jana Šulcová a Karel Höger. Scénář napsala Marie Poledňáková podle románu Antonína Dvořáka. Po projekci bude následovat beseda s Janem Winklhöferem.

Druhá projekce je plánovaná na 27. dubna od 18 hodin. Tentokrát se bude jednat o film Ecce Constantia, který byl natočen v roce 1992 na motivy divadelní hry Pavla Kohouta. Vzniku hry předcházely dvě desítky let rešerší pramenů. Ve filmovém zpracování se Pavel Kohout objevuje jako televizní reportér Ulrich Richental – autor kroniky o kostnickém koncilu. V hlavních rolích vystupují Jiří Adamíra a Viktor Preiss. Pozvání k besedě po filmu přijal autor předlohy Pavel Kohout.

Filmové středy zakončí 4. května od 19 hodin předpremiéra nového polohraného dokumentárního filmu České televize Nezvladatelný buřič Jeroným Pražský. V hlavní roli se představí Martin Chadima, který se zúčastní také následné diskuze.

Vstup na všechny filmové večery je zdarma. Pořadatelé doporučují rezervaci místa zejména na květnovou předpremieru nového dokumentu na e-mailu vozenilkova@e-cirkev.cz.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 50)