Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež navštíví Arménii, Gruzii a Ázerbájdžán

Ze světa / kir / cirkev.cz, red. / 12. dubna 2016 11:31
Papež navštíví Arménii, Gruzii a Ázerbájdžán

ilustrační foto: posvátná hora Ararat
Autor: wikipedia.org / Khor Virap / Wikipedia Commons

Vatikán - Papež František letos dvakrát navštíví oblast Kavkazu. Do Arménie zamíří 24. – 26. června, do Gruzie a Ázerbájdžánu 30. září – 2. října. Informaci přineslo vatikánské tiskové středisko. V krátké zprávě informuje, že papež přijal pozvání patriarchy Arménské apoštolské církve Garegina II. i tamějších státních i katolických představitelů. K návštěvě Gruzie a Ázerbájdžánu papeže pozval gruzínský pravoslavný patriarcha Ilia II. a státní i náboženští představitelé.

Jak uvádí portál Il Sismografo, v Arménii by mohl papež zamířit do hlavního města Jerevanu a Gjumri, kde se nachází katolická katedrála Matky Boží. Podle serveru cirkev.cz tento kostel jako jediný fungoval i v období komunismu (zřejmě jediný katolický - pozn. red.). Je také velmi pravděpodobné, že papež navštíví katedrálu Arménské apoštolské církve ve Vagharšapatu. Zdejší kostel byl původně vybudován v letech 301-303, pročež bývá považován za nejstarší kostel na světě postavený z rozhodnutí státu. Arménie byla první země, která přijala křesťanství za státní náboženství. V roce 2000 byl chrám ve Vagharšapatu zapsán na seznam kulturního dědictví UNESCO.  

Návštěva může poutat větší pozornost i kvůli nedávnému rozhoření zamrzlého konfliktu o Náhorní Karabach, enklávu s převážně armenským obyvatelstvem obklopenou územím převážně muslimského Azerbajdžánu. Jak dále připomíná ČBK, v loňském roce způsobily diplomatickou roztržku s Tureckem výroky papeže Františka, v nichž hovořil o „třech velkých neslýchaných tragédiích“ 20. století: nacismu, stalinismu a té, která je „obecně nazývána první genocidou 20. století“, tedy o masakru arménských obyvatel. V letech 1915-1918 bylo tehdejší Osmanskou říší vyvražděno 1,5 milionů Arménů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)