Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kardinál Duka udělí medaili Grygarovi, Tomskému a řádové sestře

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 21. dubna 2016 16:55
Kardinál Duka udělí medaili Grygarovi, Tomskému a řádové sestře

Katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha
Autor: Wikipedia.org / Ugliku / Creative Commons

Praha - Kardinál Dominik Duka v sobotu ve svatovítské katedrále udělí zlaté Svatovojtěšské medaile. Dostanou je fyzik Jiří Grygar a politolog a nakladatel Alexandr Tomský. Stříbrné medaile udělí spisovateli Luďkovi Navarovi, historikovi Hermannu Reidelovi a řádové sestře Lucii Wagner. ČTK o tom dnes informoval mluvčí pražského arcibiskupství Aleš Pištora. Svatovojtěšskou medaili pražský arcibiskup udílí významným osobnostem za jejich neopominutelné dílo v různých oblastech lidské činnosti.

Udílení medailí bude součástí bohoslužby ke cti svatého Vojtěcha. Arcibiskup se při ní také setká s nově pokřtěnými. Svatý Vojtěch se pokládá za druhého patrona české země po svatém Václavovi.

Astronoma Jiřího Grygara, který se večera nemůže zúčastnit a medaili si převezme později, ocení pražský arcibiskup při příležitosti jeho životního jubilea za zásluhy ve vědě a cenný přínos k diskusi o vztahu vědy a víry. Alexandra Tomského ocení Duka za jeho literární činnost, a to zejména exilovou, se kterou je spojen časopis Rozmluvy vydávaný v Londýně, i za činnost v nakladatelství Academia, za překlady děl Gilberta Keitha Chestertona a politickou angažovanost, uvádí arcibiskupství.

Luďek Navara bude oceněn stříbrnou Svatovojtěšskou medailí za svoji spisovatelskou činnost, v níž se věnuje zejména zločinům komunismu a nacismu. Je autorem literatury faktu, publicista, scenárista a historik. Je redaktorem MF Dnes, spolupracuje s Českou televizí.

Hermann Reidel získá stříbrnou Svatovojtěšskou medaili za pomoc a podporu českým věřícím a katolické církvi v dobách komunistické totality. V roce 1995 byl jmenován poradcem Papežské komise pro kulturní dědictví církve (dnes Papežská rada pro kulturu).

Sestru Lucii Wagner ocení pražský arcibiskup stříbrnou Svatovojtěšskou medailí za její zásadní podíl při založení kláštera benediktinek v Praze- Bílé Hoře. Sestra z benediktinského Opatství Venio v Mnichově je bývalou představenou této komunity, která byla založena v roce 1926 a plně zakotvena v benediktinské spiritualitě. Sestra Lucie byla členkou předsednictva různých řeholních grémií v Německu. V roce 2007 založila klášter v Praze.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)