Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vandalové napadli pražské sídlo Diakonie

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 25. dubna 2016 10:05
Vandalové napadli pražské sídlo Diakonie

Nápis na oknu pražské Diakonie
Autor: Diakonie ČCE

Praha - V noci z neděle na pondělí se objevily nenávistné nápisy na zdech a oknech pražského sídla Diakonie Českobratrské církve evangelické v Belgické ulici. Na oknu byl nápis “Smrt HateFree” a dveře polité barvou.

“V tuto chvíli nemáme informace o tom, že by byly napadeny i jiné pobočky Diakonie. Soudě podle útoků na jiná místa, pachatelé se zřejmě zaměřili na Prahu. Ústředí Diakonie a Středisko humanitární a rozvojové spolupráce sídlí na společné adrese v Belgické 22, která figuruje na seznamu HateFree zón,” uvedl pro magazín Christnet.cz vedoucí oddělení vnějších vztahů Diakonie Pavel Hanych.

Hanych také uvedl, že celou událostí se už zabývá policie: “V tuto chvíli řešíme celou věc s Policií ČR (v součinností s kriminálkou). Zároveň zjišťujeme možnosti společného právního postupu všech dotčených organizací.”

Již v noci ze soboty na neděli došlo k napadení pražských kaváren Mamacoffee a Café V lese nebo restaurace La Bibiche, u nápisu “Smrt HateFree” byly navíc neonacistické symboly. Hákovým křížem a nápisy “Antifa bude pykat” či “Uprchlíci táhněte” vandalové poškodili také vestibul metra Karlovo náměstí.

„Nenecháme se zastrašit. Diakonie byla, je a bude místem otevřeným a bezpečným pro všechny bez rozdílu. Už proto, že naše práce stojí na křesťanských základech. Nenávist není řešení,“ řekl ředitel Diakonie ČCE Petr Haška. 

Vandalové napadli pražské sídlo Diakonie

Nálepka, která se objevila na dveřích kostela Církve bratrské v Litomyšli
Autor: Daniel Kvanička

Všechny poškozené podniky či instituce spojuje zapojení do sítě HateFree Zone, tedy míst, jež deklarují přístup ke všem lidem bez nenávisti a násilí. Na pomalování budovy Diakonie reagovala i synodní rada ČCE prohlášením i aktivní účastí při odstraňování nápisů.

Nejen v Praze, ale i v Litomyšli

Nálepka s textem “Propagování islámu je hanobení křesťanů! Takže je to trestné a nezákonné,” s přeškrtnutým půlměsícem a nápisem “Stop islam” se objevila i na dveřích kostela Církve bratrské v Litomyšli.

“Záležitost budeme řešit s Městskou policí v Litomyšli. Nenecháme si poškozovat si majetek,” uvedl místní kazatel Církve bratrské Daniel Kvasnička na svém Facebookovém profilu a doplnil: “Myslíme si, že o tom, co je a není trestné, mluví zákony České republiky trochu jinak. Když necháme živelnou tvorbu zákonů bujet takto, budeme na tom tak, jako když se psalo po židovských obchodech před válkou…”

Nálepky se objevily i na dveřích Pražského Jezulátka

Dvě stejné nálepky jako byla ta na kostele v Litomyšli, někdo také nalepil na hlavním vchod do kostela Panny Marie Vítězné – Pražské Jezulátko v Karmelitské  ulici v Praze 1. "Strhli jsme je bez focení," uvedl pro Christnet.cz kněz Pavel Pola.

Majitel Café v lese Ondřej Kobza v neděli řekl, že na pondělní odpoledne připravuje symbolické čištění nápisů. Diakonie výpomoc ze strany veřejnosti taky zvažuje: “Zatím se zdá, že dveře zvládneme svépomocí, ale na fasádu by se dobrovolnická pomoc hodila,” s tím, že případnou výzvu k pomoci zveřejní na facebookové stránce Diakonie.

Policejní mluvčí Tomáš Hulan dnes ČTK řekl, že na základě vyhodnocení nápisů a nákresů je policie podezřívá z poškození cizí věci sprejerstvím, z podněcování k nenávisti vůči jiné skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod a z trestného činu projevů sympatií k hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. V případě odsouzení jim za to hrozí až tři roky vězení.

Diakonie ČCE je druhá největší nestátní organizace zabývající se sociálními službami a občanskou pomocí. Celorepublikově poskytuje sociální, zdravotní a vzdělávací služby. Denně pomáhá tisícům klientů v nepříznivých životních situacích - ve více než 110 zařízeních po republice (střediska, speciální školy). Pracuje zde přes 1500 zaměstnanců a 1000 dobrovolníků. Diakonie nabízí 130 sociálních služeb registrovaných dle zákona o sociálních službách. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 78)