Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Z chebského kláštera milosrdných sester zbyla jen věž

Kraje: Karlovarský / juml / ČTK / 3. května 2016 7:18
Z chebského kláštera milosrdných sester zbyla jen věž

Klášter Milosrdných sester v Chebu
Autor: Wikipedia.org / Petr Veselka / Wikimedia Commons

Cheb - Z chebského kláštera milosrdných sester zbyla už jen věž kostela. Ačkoli ministerstvo kultury kvůli posuzování, zda je klášter kulturní památkou, zastavilo demolici, část kostela se samovolně sesunula. Majitelé pak zbývající torzo kostela nechali také zbourat, řekl ČTK zástupce vlastníka Petr Karabec.

"Ze čtvrtka na pátek se sesunula jedna stěna kostela. Předpokládáme, že vlivem otřesů, které tam panovaly při dobourávání až ke kostelu a vůbec po dobu celé demolice. Tím pádem se pokračovalo v demolici, protože nemá smysl tam nechat torzo stát," řekl Karabec.

Co bude s poslední částí rozsáhlého areálu, kostelní věží, zatím není jisté. "Počkáme na stanovisko ministerstva kultury. Podle nás nemá smysl tam věž nechávat. Pro nás to nemělo smysl ani předtím a nemá to smysl ani teď," dodal Karabec.

Demolice kláštera, který pochází z počátku 20. století a postupně se změnil v ruinu, kde přespávali bezdomovci, začala na základě demoličního výměru na začátku dubna. Vzápětí ale musela být zastavena, protože se ministerstvo začalo zabývat návrhem na vyhlášení památky. Bourací práce pak pokračovaly jen odstraněním už poškozených zdí.

Podle starosty Chebu Petra Navrátila (ČSSD) v případu demolice chebský stavební úřad nepochybil. Potvrdil to i krajský úřad. Další postup je ale věcí vlastníka a ministerstva.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)