Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Národní galerie čelí dalším žalobám v rámci církevních restitucí

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 3. května 2016 7:22
Národní galerie čelí dalším žalobám v rámci církevních restitucí

Repro: Madona z Veveří
Autor: Wikipedia.org / volné dílo

Praha - Národní galerie v Praze (NG) čelí další žalobě o vydání uměleckých děl. Řád sv. Jana z Boha (Milosrdní bratři) galerii zažaloval kvůli tomu, že mu v rámci církevních restitucí nevydala čtyři obrazy ze 17. století. Vyplývá to z pravidelné zprávy vládního výboru k dopadům zákona o majetkovém vyrovnání. Případem se zabývá Obvodní soud pro Prahu 1, jednání zatím nebylo nařízeno. Národní galerie při majetkovém vyrovnání vydala několik děl, ta významná ale až na jeden zůstávají v NG jako zápůjčka.

V březnu galerie na základě rozhodnutí soudu vrátila středověkou Madonu z Veveří. Požadovala ji římskokatolická farnost Veverská Bítýška, která se rozhodla ji trvale vystavit v Arcidiecézním muzeu v Brně. Českomoravská provincie Hospitálského řádu sv. Jana z Boha - Milosrdných bratří požádala NG o vydání tří obrazů flámského mistra z druhé poloviny 17. století s názvy Útěk do Egypta, Křest Kristův a Svatý Jeroným a o obraz Snímání z kříže z první poloviny 17. století, který je připisovaný italskému mistru.

Čtyři díla se původně nacházela v klášteře řádu na Starém Městě v Praze. Obrazy byly od roku 1942 deponovány u předchůdkyně Národní galerie, v 50. letech přešly do majetku státu a takto jsou evidovány dodnes, řekla ČTK mluvčí NG Tereza Ježková

"Národní galerie nezpochybňuje původ obrazů v klášteře Milosrdných bratří, nicméně vzhledem k tomu, že soubor klášterních budov je dnes s výjimkou klášterního kostela ve vlastnictví města Prahy, má Národní galerie pochybnosti o naplnění podmínek vydání dle zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi," uvedla mluvčí.

Movité věci lze podle zákona vydat pouze tehdy, pokud funkčně souvisely nebo souvisejí s nemovitou věcí, kterou oprávněná osoba vlastní, nebo která se podle téhož zákona vydává. "Národní galerie jako subjekt povinný řádně hospodařit s majetkem státu chce mít v tomto případě jistotu, zda lze nárokované obrazy vydat, i když většina klášterního komplexu dnes není ve vlastnictví Milosrdných bratří," doplnila mluvčí. Rozhodnutí v prvním stupni prozatím nepadlo a lze ho podle mluvčí předpokládat do konce roku 2016.

NG v rámci restitucí dostala přes čtyři desítky žádostí. Zahrnovaly přes pět stovek soch, obrazů, grafických listů a kreseb, galerie však zjistila, že podstatnou část artefaktů již církvím stát vydal.

K nejvýznamnějším patřil Vyšebrodský cyklus, Puchnerova archa a dva Rubensovy obrazy, které NG církvi vrátila. Všechna díla zůstala na základě dohod v expozicích galerie, stejně jako dva gotické křídlové oltáře z Duban a socha Panny Marie, které NG vrátila litoměřickému biskupství. Odmítla vydat Madonu z Veveří, která je po rozhodnutí soudu již ve vlastnictví farnosti a vystavena v Brně, a také Madonu roudnickou a Madonu michelskou.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 51)