Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vláda asi označí návrh komunistického zákona o Hradu za bezpředmětný

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 9. května 2016 18:37
Vláda asi označí návrh komunistického zákona o Hradu za bezpředmětný

Pražský hrad, pohled od Velké strahovské zahrady
Autor: Wikipedia.org / ŠJů / Wikimedia Commons

Praha - Za bezpředmětný zřejmě označí vláda návrh poslanců KSČM na zakotvení státního vlastnictví nemovitostí v areálu Pražského hradu zvláštním zákonem. Předloha by se dotkla i březnové dohody o majetkovém vyrovnání mezi Hradem a katolickou církví.

Kabinet podle předběžného stanoviska pro středeční zasedání upozorní na to, že vlastnická práva vyplývající ze smlouvy o vyrovnání jsou již zapsaná v katastru. "Přijetím návrhu zákona by fakticky došlo k vyvlastnění věcí, které již jsou ve vlastnictví církevních subjektů," stojí v dokumentu pro ministry.

Metropolitní kapitula získala na základě dohody budovu Nového proboštství, kapitula Všech svatých kostel Všech svatých a Náboženská matice klášter sv. Jiří. Církev se naopak vzdala nároků na jiné hradní nemovitosti. Předseda KSČM Vojtěch Filip už dřív smlouvu zpochybnil. Uvedl, že ji nepodepsaly oprávněné osoby a není tedy právně platná.

Nesouhlas s předlohou KSČM vyslovila všechna čtyři oslovená ministerstva i prezidentská kancelář, podle níž postrádá smysl. "Návrh zákona dále vyvolává nesprávný dojem, že vlastníkem areálu Pražského hradu je prezident republiky, a nikoli Česká republika," uvedla podle podkladů pro ministry kancelář.

Návrh zákona, o němž rozhodnou zákonodárci, by státu zakotvil právo hospodaření k nemovitostem areálu Pražského hradu, k ostatním nemovitostem tvořícím s nimi jeden funkční celek a k souvisejícím movitým věcem. Za součást hradního areálu by norma výslovně stanovila katedrálu sv. Víta, Václava a Vojtěcha. V přechodných ustanoveních předloha uvádí, že se na hradní areál nevztahuje zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi.

"Cílem návrhu zákona je ochrana majetku státu vzhledem k tomu, že došlo k jednání, která jsou v podstatě za hranou toho, co vůbec umožňuje zákon o takzvaných církevních restitucích," řekl už dříve ČTK Filip. Soukromé nemovitosti na Hradě by zůstaly podle předlohy, jež je výčtová, právně tak, jak jsou.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)