Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Německý kardinál žádá silnější hlas pro místní církve během volby biskupů

Ze světa / vlu / Vlastní zpráva / 10. května 2016 14:18
Německý kardinál žádá silnější hlas pro místní církve během volby biskupů

Kardinál Karl Lehmann
Autor: Wkipedia.org / Creative commons

Mohuč (Německo) - Podle vlivného německého kardinála jsou navrhovaná jména potencionálních biskupů v římskokatolické církvi vetována “neoprávněnými osobami” ve Vatikánu, žádá proto silnější hlas pro místní církve během volby biskupů.

Mohučský kardinál Karl Lehman, který byl v letech 1987 až 2008 předsedou Německé biskupské konference, uvedl: “Ve jménu zákona, musí být tyto nezákonné vnější vlivy odstraněny a řádný hlas dán těm, kteří budou s vybraným kandidátem žít.”

Podle něj by v případě odmítnutí mělo dojít k odůvodnění takového kroku: “Pokud opravdu existují nějaké námitky proti kandidátům, potom nuncius, nebo Řím, musí mluvit s diecézní kapitulou. Řím prostě nemůže odmítnout jména bez konkrétního odůvodnění,” řekl Lehmann.

“Mnohem větší pozornost by u biskupských kandidátů měla být dána jejich teologickým kompetencím než jejich formální pravověrnosti,“ doplnil kardinál.

Německý kardinál svoji kritiku uvedl nedávno v knize rozhovorů vydané ve freiburgském nakladatelství Herder-Verlag. Úryvky z této knihy 3. května publikovala německá katolická zpravodajská agentura KNA.

Volba biskupa se v současné době řídí podle norem vydaných Radou pro veřejné záležitosti církve 25. března 1972 a Kodexem kanonického práva z roku 1983 (CIC - kánony 364/4, 377 a 378).

Biskup nejprve předloží Svatému stolci prostřednictvím Apoštolské nunciatury seznam tří kněží (tzv. ternu). Poté biskupové předají apoštolskému nunciovi seznam jmen konzultorů, kteří nunciovi na požádání sdělí svůj názor podle dotazníku, v němž se hodnotí lidská, duchovní, morální a pastorační kvalifikace navrhovaných kandidátů na nové biskupy. Tato "terna" je zaslána do Vatikánu Státnímu sekretariátu a Kongregaci pro biskupy. Návrhy jsou potom podány papeži, který vždy nemusí dodržet navržené pořadí, ale může vybrat kandidáta, který není zařazen jako první.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)