Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na zámku Lemberk bude od neděle uložen ostatek sv. Zdislavy

Kraje: Liberecký / juml / ČTK / 10. května 2016 18:23
Na zámku Lemberk bude od neděle uložen ostatek sv. Zdislavy

Svatá Zdislava v kostele svatého Cyrila a Metoděje v Olomouci
Autor: Wikipedia.org / Michal Maňas / Creative Commons

Jablonné v Podještědí (Liberecko) - Jeden z ostatků svaté Zdislavy bude od neděle uložen na zámku Lemberk v Jablonném v Podještědí, kde byla paní. Relikvie bude přenesena z místní baziliky minor sv. Zdislavy a sv. Vavřince. ČTK to dnes sdělila mluvčí územní správy Národního památkového ústavu (NPÚ) na Sychrově Lucie Bidlasová.

Zdislava z Lemberka proslula především dobročinností, milosrdenstvím i schopností uzdravovat. Stala se léčitelkou nemocných, ochránkyní chudých a opuštěných, zejména v dobách válečných nepokojů. Blahořečena byla v Římě roku 1907. V roce 1995 ji papež Jan Pavel II. v Olomouci prohlásil za svatou a o pět let později ji vyhlásil patronkou rodiny.

Nápad na uložení relikvie na Lemberku vznikl při loňské pouti k hrobu Zdislavy, který je v bazilice v Jablonném. "Během oficiálního setkání představitelů města, církve, kraje a zámku byla nadnesena myšlenka, že ostatky Zdislavy se nacházejí na mnohých místech v republice i zahraničí, ale na zámku chybí," uvedla kastelánka zámku Renata Černá.

S Lemberkem je přitom podstatná část života světice spjata. Jako zhruba patnáctiletá se Zdislava provdala za českého velmože Havla z Markvartic a přestěhovala se na jím vybudovaný, tehdy hrad, Lemberk. Napomohla zde vzniku dominikánského kláštera a založila špitál. Zemřela roku 1252, bylo jí 32 let.

Její ostatek bude na zámku trvale uložen v dřevěném relikviáři na bočním oltáři zámecké kaple Seslání Ducha svatého. "Návštěvníci jej budou moci vidět a uctít vždy během prohlídky zámku," uvedla Bidlasová. Výjimkou bude Zdislavská pouť, která se koná na konci května. Při ní bude relikviář umístěn do Zdislaviny světničky. "Ta je již tradičně volně zpřístupňována poutníkům, aby tak mohli v klidu uctít a pomodlit se u této významné světice," dodala Bidlasová.

Relikvie bude z baziliky na zámek slavnostně přenesena v neděli po 16:00. V zámecké kapli pak bude od 18:00 svatodušní bohoslužba.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)