Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Dukových slov o papeži Františkovi a uprchlících si všimla zahraniční média, komentátor ho kritizuje

Ze světa / vlu / Vlastní zpráva / 14. května 2016 23:07
Dukových slov o papeži Františkovi a uprchlících si všimla zahraniční média, komentátor ho kritizuje

Kardinál Dominik Duka
Autor: Wikipedia.org / David Sedlecký

Londýn - Nedávného rozhovoru s českým primasem Dominikem Dukou v Lidových novinách si všimla i zahraniční média. Píše o něm například druhý nejstarší britský týdeník The Tablet, francouzské noviny La Croix, americký konzervativní server Breitbart nebo polská verze vatikánského rozhlasu, která zdůraznila Dukova o tom, že Evropská unie napomíná Polsko aniž by to měla v gesci.

Komentátor britského listu The Independent Robert Fisk ve čtvrtek dokonce Duku označil za jednoho ze zpátečnických starých mužů z východní Evropy. Pražský arcibiskup podle něj ponižuje muslimy, zatímco papežovo úsilí v migrační krizi zesměšňuje tvrzením, že jde o pouhá gesta. Komentátorovi se nelíbila především Dukova kritika chování papeže v uprchlické krizi, například nedávné cesty na řecký ostrov Lesbos, kterou prý pražský arcibiskup označil za "pouhé gesto".

Fisk kritizoval také slova českého primase na adresu současného papeže, který prý na rozdíl od jeho předchůdců Jana Pavla II. a Benedikta XVI. dostatečně nechápe situaci v Evropě, protože pochází z Latinské Ameriky. Terčem kardinálova "posměchu" se podle Fiska stala i německá kancléřka Angela Merkelová.

"Ani slovo ale od kardinála nepadlo o obavě papeže Františka, že Středozemnímu moři hrozí, že se stane 'hřbitovem'. Ani slovo od pražského arcibiskupa nepadlo o Františkově snu 'o Evropě, kde být migrantem není zločin'," píše komentátor.

"Nikdo by neměl Dukovi dávat přednášky o utrpení," uznává Fisk a připomíná, že kardinál trpěl ve vězení v době vlády komunistů v Československu. Jeho slova ale podle něj dokazují, že "nedokáže pochopit utrpení těch, kteří nejsou stejné víry".

Kromě Duky za zpátečníky z východní Evropy, kteří si myslí, že "jen oni a oni sami" chrání před muslimskými uprchlíky křesťanskou Evropu, Fisk označil také podle něj "odporného" maďarského premiéra Viktora Orbána a českého prezidenta Miloše Zemana. Orbána však mylně označuje za prezidenta a Zemana za premiéra své země.

Duka: Papežova gesta si hluboce vážím, bylo potřebné, ale je to jen první krok

Pražský arcibiskup na facebooku magazínu Christnet.cz reagoval těmito slovy: "Mrzí mě, že v dnešní době nedokáže žádný novinář ověřit tvrzení, byť je má na dosah několika kliknutí. Celé znění sobotního rozhovoru bylo zveřejněno na mém webu (ve zprávě od začátku uveden jako první odkaz -pozn.red.-) http://www.dominikduka.cz/roz.../rozhovor-pro-lidove-noviny/ - nikde v rozhovoru jsem gesto papeže Františka neponížil na "pouhé gesto", jak píšete v článku. Papežova gesta si hluboce vážím, bylo potřebné, ale je to jen první krok. Zde celá citace:

LN: Jak v kontextu zmíněné Willkommenskultur vnímáte, že si papež František s sebou odvezl z ostrova Lesbos několik uprchlíků? 

Je to gesto. Když média zachytí papeže, jak přijímá lidi na Lampeduse, na jeho místě bych měl asi také slzy v očích a řekl bych: těm lidem musím pomoct. Ale to není celkové řešení. Papež pak také pošle svého premiéra kardinála Parolina do OSN, kde požádá o zásah všemi legitimními prostředky – to jsou tymírové sbory. Ale tato zpráva médii neproběhla. Koluje jen moment emotivního záběru papeže. Papež má popularitu, je to dáno mnoha faktory. Objevil se po dvou předchůdcích, kteří kvůli věku a nemoci nebyli tak vitální pro sdělovací prostředky. Papež František navíc pochází z Latinské Ameriky, kde jsou nůžky mezi chudými a bohatými široce otevřené, což je důsledek indiánských kultur. To převzala i společnost přistěhovalců. Františkova citlivost na sociální problematiku je jiná, než je naše v Evropě. On do jisté míry plní jednu roli – jestliže jsem řekl, že bipolární velmoci zapomněly na svět chudoby, papež bije na poplach. Jeho přístup k lidem není přístupem univerzitního profesora, není to ani přístup, který měl papež Wojtyla. I on dovedl oslovit davy, ale mluvil v úplně jiné situaci. A předevšímbyl Evropan, věděl, co jsou dějiny nacismu a komunismu a jak těžká byla cesta k opravdové svobodě. Věděl, že svoboda je nedělitelná. Kdybychom vzali slovník nejčastějších výrazů těchto papežů, zjistíme obrovský rozdíl, ale musíme si ho také promítnout do konstelace společnosti."

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)