Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Projev Štěcha v Terezíně byl podle židovských obcí protiněmecký, projev Vodičky xenofóbní

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 16. května 2016 12:13
Projev Štěcha v Terezíně byl podle židovských obcí protiněmecký, projev Vodičky xenofóbní

Karel Sidon
Autor: Federace židovských obcí

Praha - Nacionalistický a protiněmecký byl podle židovských obcí projev předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) při nedělní Terezínské tryzně. Proslov šéfa Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslava Vodičky pak obce označily kvůli výrokům o uprchlících za xenofobní. Ve společném prohlášení to dnes sdělily Židovská obec v Praze a Federace židovských obcí v ČR. Štěch tvzení, že byl jeho projev namířen proti Němcům, odmítl.

Oba projevy se podle židovských organizací nehodily na akci, která má připomínat oběti nacistické perzekuce. "Hlavní projev předsedy Senátu Milana Štěcha se nesl v protiněmeckém nacionalistickém duchu, který podle našeho názoru 71 let po skončení druhé světové války na vzpomínkovou akci nepatří," napsaly v prohlášení.

Štěch při pietním shromáždění na Národním hřbitově mimo jiné prohlásil, že nelze srovnávat násilí páchané nacisty s násilím, které páchali Češi na odsunovaných Němcích. "Zločiny během odsunu byly dílem konkrétních jednotlivců, zato nacistické zločiny během okupace byly součástí oficiální a promyšlené politické kampaně německého státu," řekl.

"Domnívám se, že nikdo, kdo můj projev poslouchal ušima, ho nemůže nazvat protiněmeckým. Snad jedině protinacistickým. V projevu jsem mimo jiné výslovně zmínil, že Německo může být pro nás vzorem tím, jakým způsobem se vypořádalo se svou minulostí," sdělil dnes Štěch ČTK v reakci na prohlášení židovských obcí.

Sidon: Židé mají poněkud jiné zkušenosti

Židovské obce odsoudily také projev předsedy Českého svazu bojovníků za svobodu, organizace zastupující odbojáře či vojáky bojující za druhé světové války proti nacistům. "Předseda svazu Vodička ve svém vystoupení označil současnou migraci za invazi a uchýlil se k hrubým xenofobním stereotypům. Bez ohledu na osobní názory na současnou politiku vůči migrantům považujeme takové výroky za nepřijatelné," uvedly obce.

Většina uprchlíků, kteří v poslední době přicházejí do Evropy, pochází podle mezinárodních organizací ze Sýrie a Iráku, kde už několik let zuří boje, které si jen v Sýrii vyžádaly za posledních pět let téměř půl milionu obětí. Vodička ale během tryzny řekl, že uprchlíci neutíkají před válkou. "Prchají ne s touhou bránit svou vlast, prchají, aby vytěžili náš léta a prací generací před námi budovaný evropský sociální ekonomický systém," řekl.

Ještě během tryzny reagoval na Vodičkova slova vrchní zemský rabín Karol Sidon. "Židé mají poněkud jiné zkušenosti, protože sami zažili za války problém se státy, které jim neumožnily emigraci ze zemí, které byly ohroženy nebo už obsazeny Němci. Všichni, kteří zahynuli, zahynuli nejenom díky tomu, že je Němci vyvražďovali, ale také proto, že svět nežidovský, ale nakonec i židovský, jim uzavřel cestu záchrany. A to bychom si měli uvědomovat právě v tuto dobu, kdy přicházejí lidé, o kterých se říká, že by měli bojovat za svou svobodu," uvedl.

 

Prohlášení židovských obcí

Židovská obec v Praze a Federace židovských obcí v ČR cítí povinnost odmítnout styl některých projevů pronesených u příležitosti připomínky obětí nacistické perzekuce během Terezínské tryzny v neděli 15. května 2016.

Předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička ve svém vystoupení označil současnou migraci za invazi a uchýlil se k hrubým xenofobním stereotypům. Bez ohledu na osobní názory na současnou politiku vůči migrantům považujeme takové výroky za nepřijatelné.

Hlavní projev předsedy Senátu Milana Štěcha se nesl v protiněmeckém nacionalistickém duchu, který podle našeho názoru 71 let po skončení druhé světové války na vzpomínkovou akci rovněž nepatří.

Židovská obec v Praze a Federace židovských obcí v ČR, dne 16. května 2016

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)