Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Památkový ústav vrátil církvi část Sázavského kláštera

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 18. května 2016 19:19
Památkový ústav vrátil církvi část Sázavského kláštera

Sázavský klášter
Autor: Klaster-sazava.cz

Sázava -

Národní památkový ústav (NPÚ) vrátil katolické církvi část areálu Sázavského kláštera. Římskokatolická farnost Sázava - Černé Budy dostala v rámci majetkového vyrovnání státu s církvemi budovu fary a kostela. Majetek byl zástupcům farnosti protokolárně i fyzicky předán minulý týden, řekla dnes ČTK mluvčí NPÚ Simona Juračková.

Památkový ústav eviduje v rámci restitucí ještě jednu žádost týkající se Sázavského kláštera, kterou podalo Benediktinské opatství. NPÚ stále ještě jedná o obsahu dohody o vydání, uvedla mluvčí. Budova kláštera s expozicí věnovanou slovanské vzdělanosti zůstává trvale v majetku státu.

Národní památkový ústav v rámci současného majetkového vyrovnání vrátil církvi také třeba kostel na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou a zámek v Kroměříži, dvě památky zapsané na seznamu UNESCO. Vydal také několik movitých věcí a eviduje ještě několik žádostí. Odmítl ale například vydat Německému řádu hrad Bouzov.

Poustevník Prokop založil v Sázavě na začátku 11. století družinu, kterou později kníže Oldřich povýšil na konvent řehole sv. Benedikta. V roce 1032 byly také postaveny první částečně soukromé klášterní budovy. Téměř tři čtvrtiny století v ní žili slovanští mniši, Sázava tehdy představovala jedinečné středisko staroslověnského písemnictví a liturgie. V roce 1096 byli však mniši ze Sázavského kláštera definitivně vyhnáni a jejich knihy a veškeré spisy zničeny. Klášter byl poté natrvalo předán benediktinům z Břevnova a pěstovala se zde nadále pouze latinská liturgie. Klášter nadále zůstal centrem duchovní i literární vzdělanosti a rozvoje uměleckých řemesel. Osud kláštera se uzavřel v roce 1785, kdy ho Josef II. zrušil.

Sázavský klášter, který je dodnes poutním místem ke sv. Prokopovi, tvoří řada staveb z nejrůznějších historických a uměleckých období. K nejzajímavějším patří kapitulní síň z doby kolem roku 1350 s gotickými freskami (mj. Sázavská Madona), základy a část zdiva kostela sv. Kříže vysvěceného roku 1070 či bývalý klášterní kostel sv. Prokopa založený v roce 1315.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)