Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Češi píší Britům – zůstaňte v EU, přidali se i Halík, Malý a Duka

Domácí zpravodajství / / Vlastní zpráva / 21. května 2016 22:25
Češi píší Britům – zůstaňte v EU, přidali se i Halík, Malý a Duka

Ilustrační foto - vlajka EU
Autor: Wikipedia.org / David Sedlecký / Wikimedia Commons

Praha - Otevřený dopis zaslali osobnosti britského veřejného života, Siru Tomu Stoppardovi, významní Češi. Reagují tak na červnové referendum o setrvání Velké Británie v Evropské unii. Autorem dopisu je Michael Žantovský, mezi signatáři nalezneme kardinála Duku, biskupa Malého nebo profesora a kněze Tomáše Halíka.

Dopis s datem 9. května odeslali signatáři k rukám novináře, divadelního kritika, autora divadelních her, zlínského rodáka a osobního přítele Václava Havla. Apelují v něm zejména na dějinné souvislosti mezi našimi zeměmi a ostrovním státem. Exkurz se začíná od Keltů, zmiňuje knížete Václava, pokračuje přes Shakespeara a rytce Hollara k druhé světové válce, pádu železné opony až k podpoře, jíž se dostalo české zemi od Británie při vstupu do NATO a později také do EU. Právě historické souvislosti, kulturu, hodnoty a společný osud staví autoři proti krátkodobým kalkulacím nákladů a přínosů.

“Bez Británie by se Evropa náhle jevila jako poměrně malý poloostrov na konci obrovské eurasijské pevniny, s geopolitickými důsledky, které si není těžké domyslet. Není to ale jen otázka geopolitiky. Bez britského dědictví demokratických institucí, podnikatelského ducha, zdravého rozumu a pragmatického přístupu k řešení problémů by byl Západ, jaký známe, značně oslaben po politické i duchovní stránce. Samozřejmě odchod Británie z EU by nutně neznamenal konec vztahu mezi Evropou a Británií. Pravděpodobnost výskytu vzájemné lhostejnosti, nedorozumění a možná i konfliktů mezi oběma stranami by se ale zvýšila,” zmiňují například v dopise.

Text v plném znění, jeho signatáře i další podporovatele z České republiky, ale i Slovenska, je možné nalézt na tomto adrese: http://www.4britin.eu/text.html.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)