Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František přijal v pondělí imáma káhirské mešity Al-Azhar

Ze světa / juml / ČTK / 25. května 2016 20:43
Papež František přijal v pondělí imáma káhirské mešity Al-Azhar

Šajch Muhammad Ahmad Tájib
Autor: Wikipedia.org / Wikimedia Commons

Vatikán - Papež František v pondělí ve Vatikánu přijal imáma renomované káhirské mešity Al-Azhar šajcha Muhammada Ahmada Tájiba. Jak napsala agentura AP, setkání ukončilo pětileté přerušení dialogu mezi egyptskými muslimy a katolíky.

Příčinou chladných vztahů byl protest někdejšího papeže Benedikta XVI. proti útokům muslimů na křesťany obecně a na kopty v Egyptě zvlášť.

Papež František přijal imáma Al-Azharu, který platí za jeden z nejvýznamnějších hlasů komunity sunnitských muslimů, v Apoštolském paláci. Jejich soukromá rozmluva v papežově knihovně trvala 25 minut a skončila objetím při loučení. "Toto setkání je poselství," řekl papež imámovi. Tájib a jeho delegace pak pokračovali v jednání s vatikánským kardinálem odpovědným za dialog mezi církvemi.

Mešita Al-Azhar ohlásila přerušení dialogu s Vatikánem v lednu 2011 kvůli výrokům, jimiž podle ní Františkův předchůdce útočil na islám. Nejvyšší představitel katolické církve v lednu 2011 odsoudil násilné útoky na kostely v Iráku, Nigérii i Egyptě a hovořil o nutnosti přijmout opatření na ochranu náboženských menšin. Po novoročním bombovém útoku před koptským křesťanským kostelem v severoegyptské Alexandrii pak vyzval egyptskou vládu k ochraně křesťanů. Incident si vyžádal na 20 mrtvých a vyprovokoval demonstrace muslimů i křesťanů proti sektářskému násilí.

I když od té doby útoky muslimů na křesťany pokračovaly, Vatikán a Al-Azhar vztahy obnovují. V únoru navštívila vatikánská delegace Káhiru.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)