Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Kostnici vyvrcholily vzpomínky na upálení Jeronýma Pražského

Ze světa / juml / ČTK / 30. května 2016 11:50
V Kostnici vyvrcholily vzpomínky na upálení Jeronýma Pražského

Jeroným Pražský vedený na hranici
Autor: Kronika kostnického koncilu Ulricha Richentala

Kostnice (Německo) - Jihoněmecká Kostnice si připomíná 600. výročí upálení teologa a husitského kazatele Jeronýma Pražského na tamním koncilu. Vzpomínkové akce posledních týdnů dnes vyvrcholily odhalením Jeronýmovy pamětní desky a zahájením výstavy, která připomíná jeho život. Teologa si přímo v Kostnici připomněli i zástupci českých církví a čeští politici.

Vzpomínkové akce na Jeronýma začaly už na konci dubna, kdy v Kostnici odstartoval seriál seminářů připomínajících jednotlivé aspekty jeho života. Připomínaly ho jako výjimečného učence, který zanechal stopy na univerzitách v Praze, v Kolíně nad Rýnem, v Heidelbergu či v Paříži, jako kazatele, který se snažil o reformu církve, i jako přítele Jana Husa, který se ho snažil v Kostnici zachránit před upálením a nakonec ho potkal stejný osud.

V neděli se konala vzpomínková akce u Husova kamene, který se nachází v místě, kde byl podle tradice upálen Jan Hus, a na němž jsou plakety připomínající smrt obou českých kazatelů. Dnes byla na roku Jeronýmovy ulice (Hieronymusgasse) a Husovy ulice (Hussenstrasse) odhalena pamětní tabule, která Jeronýma připomíná a popisuje jeho osud. Husův dům v Kostnici dnes také zahájil zvláštní výstavu o kazateli, na jejímž vytvoření se podílelo i Husitské muzeum v Táboře a která bude přístupná do konce října. Připomínkové akce dnes večer uzavře ekumenická bohoslužba v Lutherově kostele, největším evangelickém chrámu v Kostnici.

Už od loňska připomíná Jeronýma Pražského také socha symbolizující hořící kalich, která stojí právě před Lutherovým kostelem. Šestitunová pískovcová skulptura byla odhalena v rámci vzpomínkových akcí u příležitosti 600. výročí upálení Jana Husa a nese jména obou mužů a data jejich smrti.

Jeroným Pražský byl přítelem Jana Husa a šiřitelem jeho myšlenek i názorů anglického církevního reformátora Jana Viklefa. V dubnu 1415 přijel přes Husovo varování do Kostnice, kde chtěl vystoupit na Husovu podporu. Napsal dopisy členům koncilu, ale byl zatčen. Po Husově upálení, zlomen výslechy a pobytem ve vězení, sice své názory odvolal, neboť se "bál ohně", jak dle historiků uvedl. Později se však ale znovu přihlásil k Husovi a Viklefovi a byl upálen na stejném místě jako Hus.

Kostnický koncil, který trval od roku 1414 do roku 1418, patřil mezi nejvýznamnější církevní události středověku. Přestože ho Češi vnímají především jako místo odsouzení a upálení Jana Husa, bylo jeho hlavním cílem vyřešit schizma v katolické církvi. V době zahájení koncilu totiž existovalo trojpapežství - v Římě se za hlavu katolické církve považoval Řehoř XII., proti němuž stáli vzdoropapeži Benedikt XIII. a Jan XXIII. Koncil po několikaletých vyjednáváních dosáhl sesazení všech tří papežů a jmenování nové hlavy katolické církve, Martina V.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)