Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V rámci restitucí zbývá projednat 405 výzev církví

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 9. června 2016 5:13
V rámci restitucí zbývá projednat 405 výzev církví

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Petr Macháček / Wikipedia Commons

Praha - Během prvního čtvrtletí letošního roku se podařilo projednat přibližně pětinu zbývajících výzev k vydání majetku v rámci církevních restitucí. Na vyřízení jich čeká ještě 405. Vyplývá to ze zprávy o dopadech zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi v prvních třech měsících roku 2016, kterou ve středu projednala vláda. Kvůli restitucím se také vedou stovky soudních řízení.

Soudní spory

Soudní spory se nejčastěji týkají žádosti o určení vlastnického práva v případech, že původní církevní majetek byl nezákonně převeden ze státu na jiné subjekty, především obce. Dalším častým důvodem jsou žaloby proti rozhodnutí pozemkových úřadů, které odmítly majetek vydat. Oprávněnost žalob na kraje a obce kvůli vydání majetku koncem května zpochybnili předseda Senátu Milan Štěch i předseda Asociace krajů Michal Hašek (oba ČSSD).

Podle Haška není možné, aby církve pobíraly velkorysou finanční náhradu vypočítanou za nevydaný majetek a vedle toho se individuálními žalobami domáhaly vydání věcí. Jako příklad uvedl budovy gymnázia v Mikulově nebo střední odborné školy v Českých Budějovicích. Hašek o tom chce jednat s předsedou České biskupské konference, kardinálem Dominikem Dukou. Kraje se podle něj chtějí bránit třeba i u Ústavního soudu.

Jihočeský kraj v této souvislosti navrhuje zdanění finančních náhrad, které dostávají církve za nevydaný majetek. Náhrada nyní není předmětem daně. Její celkový objem představuje 59 miliard korun, od roku 2014 se ale nesplacená část zvyšuje o inflaci. Podobný návrh KSČM už projednala vláda, ministři se na jednotném postoji neshodli. Duka návrh komunistů označil za skrytou perzekuci církve.

Průběh vyřízení restitucí

Na konci roku 2014 zbývalo příslušným institucím projednat 1494 nároků církví, v závěru loňského roku to bylo 511 výzev. Během prvního čtvrtletí ubyla další přibližně pětina případů. Státní pozemkový úřad má ještě projednat 92 výzev z celkem 3510, u Lesů ČR je to 37 z více než 2200 výzev. Na ministerstvu kultury zbývá 33 výzev.

Zákon o majetkovém vyrovnání začal platit 1. ledna 2013. Církve měly rok na podání žádostí, nakonec jich bylo přes 5000 ohledně více než 100.000 pozemků, téměř 2000 staveb a stovek uměleckých děl. Nejvíce žádostí dostaly Lesy ČR a Státní pozemkový úřad.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)