Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Premonstráti: Rybářství Třeboň získalo majetek nezákonně

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 14. června 2016 9:23
Premonstráti: Rybářství Třeboň získalo majetek nezákonně

Ilustrační foto – rybník Svět (Třeboňsko)
Autor: Wikipedia.org / creative Commons

České Budějovice - Rybářství Třeboň získalo podle kanonie premonstrátů část svého majetku v 90. letech neoprávněně a v rozporu se zákonem. Při převodu nemovitostí chyboval stát, který tehdy postupoval účelově, řekl ČTK ředitel ústřední kanceláře Královské kanonie premonstrátů na Strahově Petros Alexandridis. Ředitel Rybářství Třeboň Jan Hůda dnes řekl, že majitelé rybářství na začátku 90. let zprivatizovali, aniž by postupovali protiprávně.

Premonstráti z Teplé požadovali část majetku třeboňského rybářství v církevních restitucích a chtěli záležitost řešit soudní cestou. Nakonec však od podání obžaloby ustoupili. Alexandridis řekl, že důvodem tohoto kroku byl fakt, že kardinál Dominik Duka se se státní správou dohodl na minimalizování soudních sporů spojených s církevními restitucemi.

"Majetek (rybáři) získali v rozporu se zákonem, porušili blokační ustanovení paragrafu 29 zákonu o půdě a ten převod byl od začátku neplatný. Tento majetek, který má Rybářství Třeboň, měl stát vydat církvím a neměl ho předávat účelově vytvořené akciové společnosti," míní Alexandridis. Podle něj lesy a rybníky kolem kláštera v Teplé patřily v minulosti premonstrátům, kteří na ně měli nárok. Alexandridis uvedl, že přesto pozemkový fond v 90. letech na základě privatizačního projektu nemovitosti převedl rybářům. "A to i přesto, že bylo ze zákona zakázáno s tímto majetkem jakkoliv hýbat," dodal.

S názorem premonstrátů nesouhlasí Hůda. "Postupovali jsme v souladu se zákonem. Rybářství jsme neprivatizovali my, privatizoval jej stát, my jsme jen předložili projekt. Pokud premonstráti tvrdí, že jsme majetek získali neoprávněně, zaráží mě, že se proti tomu ozývají až dnes, po 25 letech," řekl ČTK Hůda.

Církevní restituce se na jihu Čech staly v posledních dnech hlavním politickým tématem. Jihočeský kraj předložil Parlamentu návrh zákona, který by zdaňoval finanční náhrady pro církve. Církve v souvislosti s navrácením majetku v regionu podaly více než 150 žalob. Třeboňští rybáři zase v minulosti podali podnět policii, protože se domnívají, že cisterciácké opatství Vyšší Brod a římskokatolické farnosti Lutová a prelatura Český Krumlov chtějí získat řadu jejich rybníků nezákonným způsobem.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 74)