Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Světový pravoslavný synod také bez účasti Rusů

Ze světa / juml / ČTK / 15. června 2016 18:06
Světový pravoslavný synod také bez účasti Rusů

Konstantinopolský patriarcha Bartoloměj
Autor: patriarchate.org / Dimitrios Panagos

Athény - Světový pravoslavný synod, tedy setkání zástupců pravoslavných církví, se uskuteční i navzdory neúčasti zástupců čtyř církví, včetně té ruské. Prohlásil to dnes konstantinopolský patriarcha Bartoloměj, který s titulem "první mezi rovnými" zaujímá mezi ortodoxními církvemi nejvlivnější postavení.

Bartoloměj zároveň vyjádřil naději, že si to neúčastnící zástupci církví ještě rozmyslí. Shromáždění hlav všech uznávaných pravoslavných církví, které se nesešly 1000 let, bylo svoláno na Krétu od 19. do 27. června. Bez přítomnosti všech patriarchů ale nemá podle regulí smysl.

Moskevský patriarchát vyzval k odkladu synodu a svou neúčast zdůvodnil tím, že nepřijdou ani zástupci Bulharska, Gruzie a z Antiochie (v jižním Turecku).

Veškeré rozhodování má být přijato bez hlasování konsenzem, tedy všeobecným souhlasem. Pokud by se jediná ze 14 ortodoxních církví postavila proti, rozhodnutí přijato nebude. Právě proto nepřítomnost kterékoli z nich v podstatě celý projekt maří.

Synod měl projednávat mimo jiné vztah k ostatnímu křesťanskému světu, což ale vyvolává rozepře mezi konzervativnějšími a liberálnějšími názory. Například část pravoslaví, včetně hostitelského Řecka, odmítá zbytek křesťanů považovat za partnery a dál je pokládá za kacíře.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 55)