Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zeman varoval před „pachateli dobra“, Halíka nepřímo označil za nikým nevolenou pseudoelitu

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 22. června 2016 1:20
Zeman varoval před „pachateli dobra“, Halíka nepřímo označil za nikým nevolenou pseudoelitu

Miloš Zeman
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Praha - Prezident Miloš Zeman včera na projevu sjezdu Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS) ve svém projevu kritizoval údajnou „nikým nevolenou pseudoelitu“, která považuje své názory za nadřazené ostatním. Zeman zároveň na sjezdu dostal řád tohoto svazu.

„I dnes existují nepřátelé svobodné společnosti, kteří považují svůj názor za nadřazený vůči názorům ostatních. Jsou to lidé, kteří nepřipouštějí rovnoprávný dialog a rovnost všech názorů,“ uvedl Zeman s tím, že podle něj jde o takzvané „dobrosery“ –  „pachatele dobra“.

Jako příklad uvedl vůdce Rudých Khmerů (komunistické strany Kambodže) Pol Pota, během jeho vlády byly zabity více než 2 miliony Kambodžanů. „Existoval člověk, který absolvoval francouzské školy, vrátil se do své země a páchal tam dobro. Ten člověk se jmenoval Pol Pot, země se jmenovala Kambodža a výsledkem páchání dobra byly dva miliony mrtvých,“ pokračoval prezident.

Za konkrétní příklad z českého prostoru prezident nepřímo zmínil kněze Tomáše Halíka. „Existuje kněz, který chtěl kandidovat na prezidenta, ale církevní autority mu to zakázaly. On však namísto toho, aby řekl ,chtěl jsem kandidovat, ale nemohu‘, řekl, že nebude kandidovat, protože ,v českém národě je příliš málo moudrých lidí‘. Není to odstrašující příklad, kdy říkám, že mě můj národ není hoden? Není náhodou pravda, že ve skutečnosti tento člověk není hoden svého národa?“ ptal se Zeman.

Podle Zemana je působení pseudoelit podle něj vidět při diskuzích o migrační krizi nebo čemkoli dalším. „Zastávám názor, že boj za svobodu není primárně bojem za svobodu vlastních názorů, ale za svobodu názorů těch druhých. V duchu francouzské revoluce bychom tedy měli bojovat nejenom za svobodu, ale také za rovnost,“ vyzýval Zeman.

Kromě Zemana se sjezdu zúčastnil i místopředseda Senátu Zdeněk Škromach, předseda KSČM Vojtěch Filip nebo europoslanec Jan Zahradil (ODS).

Nyní je hodina demagogů, ale za nějakou dobu si lidé uvědomí, že jim nic pozitivního nenabízejí

Miloš Zeman ovšem Halíkova slova necitoval přesně. Katolický kněz a teolog v rozhovoru pro Právo 9. března tohoto roku totiž na dotaz, zda ještě uvažuje o své kandidatuře na úřad prezidenta odpověděl:

„V této chvíli o tom neuvažuji. Je teď taková hodina pro demagogy, jako jsou Donald Trump a Miloš Zeman. Současná situace jim nahrává, užívají si ji. Nebude to trvat věčně, vlna hysterie a strachu opadne. Ale nyní je jejich hodina. Kdybych nyní kandidoval, pravděpodobně bych získal hlasy lidí rozumně uvažujících a vzdělaných. Ale ti dnes nepředstavují většinu. Abych získal většinu, tak bych asi musel říkat věci, které jsou populistické a které odporují mému svědomí a rozumu. To nikdy dělat nebudu. Dnes si myslím, že daleko více můžu naší zemi prospět na mezinárodní intelektuální scéně. Ta situace se může změnit, ale nepředpokládám, že se změní v následujících dvou letech... Můj hlas bude slyšet, ale myslím, že v současné době nemá šanci získat většinu, protože lidé jsou jako pod drogou. Strach, nenávist, morální atmosféra společnosti a politická kultura se tak zhouply, že rozumné hlasy v tuto chvíli nemají šanci. Nyní je hodina demagogů, ale za nějakou dobu si lidé uvědomí, že jim nic pozitivního nenabízejí a že nemohou žít trvale jen z urážek druhých. Tato vlna opadne. Lidé zase začnou rozumně uvažovat, ale bude to chtít čas,“ řekl tehdy Halík.

Zeman varoval před „pachateli dobra“, Halíka nepřímo označil za nikým nevolenou pseudoelitu

Předseda ČSBS Jaroslav Vodička
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Kánon 287 Kodexu kanonického práva z roku 1983 kněžím účast v politice běžně neumožňuje, zmiňuje ale i případy, kdy je možné takovou výjimku učinit: “Aktivně se neúčastní činnosti politických stran a vedení odborových sdružení, pokud to podle rozhodnutí příslušného církevního představeného nevyžaduje ochrana práv církve nebo podpora veřejného prospěchu.” Na výkon úřadu prezidenta, by se vztahoval kánon 285: "Duchovním je zakázáno přijmout veřejné úřady, jejichž obsahem je účast na výkonu světské moci," bylo by ale možné mu udělit dispenz.

Halík: Svůj národ miluji a ctím, pracuji pro něj s plným nasazením

„Nikdy jsem ani neohlašoval prezidentskou kandidaturu, ani ji neodvolával - už 18 let od chvíle, kdy mne v této souvislosti zmínil prezident (Václav) Havel a kdy se objevuje mé jméno na předních místech anket, tvrdím, že stále vidím víc důvodů proti než pro a že bych kandidoval jen v krajním případě,“ napsal Halík v reakci na prezidentův projev.

Není také podle něj pravda, že by mu některá církevní autorita kandidaturu zakázala. „Možná dělal Miloš Zeman na některého z hierarchů nátlak, ale nikdo z nich se mnou o tom nikdy nejednal,“ uvedl. „Ani není pravda, že to církevní právo vylučuje. Pouze bych musel dostat buď dispens z Vatikánu, nebo požádat o dočasné uvolnění z kněžské služby podobně jako kněz Petr Piťha, polistopadový člen vlády,“ vysvětluje.

Halík také vylučuje, že by kdy řekl, že je v Česku málo moudrých lidí, a že proto nebude kandidovat. „Svůj národ miluji a ctím, pracuji pro něj s plným nasazením a snažím se ho důstojně reprezentovat na mezinárodním poli,“ uvedl teolog a filozof, který před dvěma lety obdržel prestižní Templetonovu cenu.

Kritika ČSBS a aktivní podpora Miloše Zemana

ČSBS se v posledních měsících několikrát dostal do středu pozornosti veřejnosti a médií. Například projev jejího předsedy na pietní akci v Terezíně, byl podle federace židovských obcí xenofobní. "Předseda svazu Vodička ve svém vystoupení označil současnou migraci za invazi a uchýlil se k hrubým xenofobním stereotypům. Bez ohledu na osobní názory na současnou politiku vůči migrantům považujeme takové výroky za nepřijatelné," uvedly v tehdy v prohlášení obce.

Svaz musel také řešit problémy ve vedení, když na funkci místopředsedy v březnu rezignoval druhoválečný veterán Pavel Vranský a svoji rezignaci odůvodnil tím, že vedení organizace nedůvěřuje. Další potíže pak svaz řešil v souvislosti s převzetím vedení lidické organizace Janou Bobošíkovou. Kvůli ní z tamní pobočky odešly tři poslední žijící dospělé svědkyně lidické tragédie. Do lidické pobočky v nedávné době vstoupil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček a také kardinál Dominik Duka, ten ale označil členství za zcela symbolické a akcentující především církevní souvislosti s Lidicemi.

Vodička také založil 17. ledna 2013 Vlastenecké fórum pro Miloše Zemana, jehož cílem bylo, "aby se aktivně zapojilo do předvolebního klání o post prezidenta naší země a získalo hlasy pro Miloše Zemana."

 

Zemanovy lži jsou donebevolající

Pan prezident asi nikoliv náhodou načasoval útok na mou osobu v předvečer dne, kdy obdržím jako čtvrtý Čech - po prezidentech Masarykovi, Benešovi a Havlovi - čestný doktorát univerzity v Oxfordu. Všechna čtyři tvrzení v jeho krátkém vystoupení jsou nepravdivá. Nikdy jsem ani neohlašoval prezidentskou kandidaturu, ani ji neodvolával - už18 let od chvíle, kdy mne v této souvislosti zmínil prezident Václav Havel a kdy se objevuje mé jméno na předních místech anket, tvrdím, že stále vidím víc důvodů proti, než pro a že bych kandidoval jen v krajním případě. Není pravda, že mi nějaká církevní autorita kandidaturu zakázala (možná dělal Miloš Zeman na některého z hierarchů nátlak, ale nikdo z nich se mnou o tom nikdy nejednal), ani není pravda, že to církevní právo vylučuje. Pouze bych musel dostat buď dispens z Vatikánu, nebo požádat o dočasné uvolnění z kněžské služby (podobně jako kněz Petr Piťha, polistopadový člen vlády). Rovněž není pravda, že jsem kdy řekl, že je v Čechách málo moudrých lidí a že proto nebudu kandidovat (podobný výraz mi pouze přisoudil jeden neseriózní novinový titulek). Svůj národ miluji a ctím, pracuji pro něj s plným nasazením a snažím se ho důstojně reprezentovat na mezinárodním poli.

Nikdy bych nevyslovil to, co Miloš Zeman doslova řekl v roce 1992 (s odvoláním na údajný výrok C. Höschla): „Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt.“ Myslím, že prezident, který soustavně lže, není hoden svého úřadu.

Tomáš Halík, 21. června 2016

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)