Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Křesťanské církve v Německu loni z církevních daní dostaly 11,5 miliardy eur

Ze světa / vlu / Vlastní zpráva / 22. června 2016 22:00
Křesťanské církve v Německu loni z církevních daní dostaly 11,5 miliardy eur

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Berlín - Navzdory tomu, že křesťanské církve v Německu rychle ztrácejí členy, přibývá jim peněz. Loni z daní, které v Německu platí každý registrovaný věřící, dostaly podle deníku Bild na 11,5 miliardy eur (311 miliard korun), což je nový rekord.

Katolická církev si loni podle čísel spolkového statistického úřadu přišla na 6,1 miliardy eur, zatímco evangelická na 5,4 miliardy eur, což je dohromady o 690 milionů eur více než v roce 2014. Hlavním důvodem navýšení byly rostoucí mzdy v německé populaci.

Čísla o příjmech církví jsou o to zajímavější, že jak katolíci, tak evangelíci v posledních letech v Německu masově ztrácejí své členy. Jen v roce 2014 přišla zdejší katolická církev o 217.716 registrovaných věřících, evangelíci pak dokonce o více než 270.000.

V Německu funguje vztah mezi církvemi a náboženskými společnostmi na kooperačním modelu spolupráce se státem. V roce 2013 se k římskokatolické církvi přihlásilo 24 170 754 věřících a k evangelické církvi (EKD) 23 040 392. Evangelische Kirche in Deutschland (EKD) sdružuje dvacet luterských, reformovaných a unionovaných (zemských církví).

Status korporací veřejného práva umožňuje církvím a náboženským společnostem v Německu vybírat od registrovaných věřících církevní daň (Kirchensteuer) obvykle ve výši 8–9 procent částky odvedené jako daň ze mzdy nebo z příjmu. Zároveň bývá stanoven i daňový strop, např. 3 % z celkových zdanitelných příjmů, určité daňové úlevy zohledňují počet dětí. Příjmy z církevní daňě tvoří u většiny církví 60–85 % rozpočtu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 78)