Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Velehradské slavnosti pomohou křesťanům na Blízkém východě

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 28. června 2016 18:58
Velehradské slavnosti pomohou křesťanům na Blízkém východě

Ilustrační foto - Poutníci na velehradské slavnosti
Autor: velehrad.eu

Zlín - Dny lidí dobré vůle na Velehradě letos pomohou křesťanům z Blízkého východu. Peníze z pondělního benefičního Večera lidí dobré vůle půjdou na sirotčinec a zdravotní centrum křesťanů v Iráku. Část dostane také Nadační fond Adiuvare, který by letos měl podpořit studium na lékařské fakultě adeptů z rodin na Blízkém východě. Novinářům to dnes řekl tajemník slavností Josef Kořenek.

Sedmnáctý ročník Dnů lidí dobré vůle je součástí Svatého roku milosrdenství a reaguje na současnou situaci ve světě. Proto i projekty, na které lidé mohou přispět prostřednictvím dárcovských SMS na konto Velehrad, pomohou křesťanům a jezídům, aby mohli zůstat ve své vlasti v Iráku. Podpoří sirotčinec při klášteře svatého Antonína z Hormizdu Chaldejské katolické církve ve městě Al-Kúš a zdravotní centrum jezídů Medical Point ve městě Sindžár.

"Loni jsme pozvali arcibiskupa katolické církve (Yohanna Petros) Mošeho z iráckého Mosulu do Olomouce, aby nám popsal situaci křesťanů, kteří museli opustit město Mosul a žijí v uprchlických táborech. Letos jsme arcibiskupa i další představitele tří východních křesťanských církví navštívili a ptali se, co by bylo nejlepší pro ně udělat," popsal kontakt s křesťany z Blízkého východu Kořenek. Podle něj na setkání zazněly dvě zásadní informace.

"První, že chtějí zůstat na území, kde žijí staletí a kde žili jejich předkové. Za druhé nám byly předloženy některé projekty s žádostí, jestli bychom je mohli podpořit, aby jejich život tam byl lepší," uvedl Kořenek. Arcibiskup Mouche a další lidé podle něj nyní čekají na osvobození Mosulu a chtěli by se do města vrátit. "Je tam ale řada otazníků. Jak sám říkal, vyhnali je jejich sousedé zfanatizovaní takzvaným Islámským státem," dodal Kořenek.

Syrské katolické církvi, Chaldejské katolické církvi a Chaldejské ortodoxní církvi bylo již předáno 16.500 dolarů, výtěžek sbírky mezi kněžími, kterou vyhlásil olomoucký arcibiskup Jan Graubner na Zelený čtvrtek. Peníze putovaly na podporu duchovních, kteří žijí a působí v uprchlických táborech či diecézích v Iráku. "V této podpoře chceme pokračovat i nadále. Pomůžeme sirotkům a nakoupíme léky pro zdravotní středisko," řekl Kořenek.

Loni benefiční koncert vynesl 1,3 milionu korun. Peníze obdržel salesiánský projekt v Českých Budějovicích, který se stará o mladé lidi na ulici, projekt Naděje Brno pečující o lidi s Alzheimerovou chorobou a fond Adiuvare. Letošní Večer lidí dobré vůle začne v pondělí v 19:30. Vystoupí zlínská filharmonie, Jiří Pavlica a Hradišťan, Jitka Molavcová, Jiří Suchý a Orchestr divadla Semafor, Jana Kirschner, skupina Jelen a houslista Pavel Šporcl.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
27%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 40)