Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Arcibiskup Lyonu odvolal kněze podezřelé ze sexuálních útoků

Ze světa / juml / ČTK / 1. července 2016 11:31
Arcibiskup Lyonu odvolal kněze podezřelé ze sexuálních útoků

Ilustrační foto
Autor: pixbay.com / kheinz46

Lyon - Arcibiskup francouzského Lyonu kardinál Philippe Barbarin odvolal z funkce čtyři římskokatolické kněze, kteří jsou podezřelí ze sexuálního zneužívání nezletilců. Oznámila to dnes diecéze Lyonu, který leží ve středovýchodní Francii. V prohlášení diecéze upřesnila, že kardinál se rozhodl na základě doporučení kolegia expertů z řad církve, lékařů a veřejnosti.

Kolegium zkoumalo případ kněžích, jejichž situace z pohledu závazků k církvi a zákonů je podle nich "v rovině afektivní a sexuální problematická". Diecéze podle agentury AFP také uvedla, že o všech čtyřech případech již vědí justiční orgány.

Barbarin, který patří k nejvlivnějším členům francouzského episkopátu, se nedávno dostal do podezření ze zatajování případů sexuálního zneužívání nezletilců některými římskokatolickými kněžími své diecéze. Policie si ho kvůli tomu 8. června předvolala k výslechu.

Ojedinělý výslech arcibiskupa se uskutečnil v sídle policejní brigády na ochranu rodiny. Na základě poznatků z výslechu a dalších policejních zjištění se prokuratura před koncem léta rozhodne, zda případ odloží, předá soudu, nebo nechá před případným procesem vše ještě prověřit vyšetřujícím soudcem.

Jádrem skandálu, který vypukl před zhruba čtyřmi měsíci, je případ kněze, který byl v lednu obžalován ze sexuálního zneužití mladých skautů v letech 1986 až 1991. Duchovní ale zůstal v úřadu až do loňského roku, přičemž kardinál Barbarin přiznal, že o trestných činech kněze byl informován již v roce 2007. Tím se podle vyšetřovatelů mohl dopustit "ohrožení života jiných osob".

Římskokatolickou církví otřásají v posledních letech skandály spojené s pedofilním násilím ve více zemích Evropy i jinde ve světě. Papež František v minulosti opakovaně vyzýval k přísnému trestání těch, kteří se dopustí sexuálního zneužívání nezletilců. Papež vždy hovořil o nulové toleranci vůči této "tragédii".

Začátkem tohoto měsíce papež František vydal dekret umožňující odvolávání biskupů, kteří nebudou rázně řešit případy sexuálního zneužívání nezletilých katolickými kněžími. Podle papeže by u biskupů šlo v takovém případě o "vážnou nedbalost při výkonu funkce".

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)