Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zeman opět útočí na Halíka: „Kde ten flanďák bere tu drzost?“

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 1. července 2016 22:19
Zeman opět útočí na Halíka: „Kde ten flanďák bere tu drzost?“

Prezident Miloš Zeman
Autor: Wikipedia.org / David Sedlecký / Creative Commons

Velké Meziříčí - Při návštěvě Kraje Vysočina zakončil prezident Miloš Zeman diskusí s občany na náměstí ve Velkém Meziříčí. Odpověď na jeden z dotazů na téma elity využil ke kritice jednoho ze svých hlasitých kritiků – kněze Tomáše Halíka, nepřímo ho označil za drzého flanďáka.

„No nechci uvádět konkrétní příklad, ale když jsem mluvil o Tomáši Halíkovi, tak vám jeden příklad uvedu. Tento člověk řekl: ‚Já bych kandidoval na prezidenta, ale je tu příliš málo moudrých lidí.‘ Kde ten flanďák bere tu drzost?“ zeptal se rázně prezident na závěr své odpovědi za potlesku publika.

Nyní je hodina demagogů, ale za nějakou dobu si lidé uvědomí, že jim nic pozitivního nenabízejí

Odkazoval tím na údajné Halíkovo vyjádření, že nebude kandidovat na prezidenta, protože je v této zemi příliš málo moudrých lidí. Miloš Zeman ovšem Halíkova slova citoval již poněkolikáté chybně. Katolický kněz a teolog v rozhovoru pro Právo 9. března tohoto roku totiž na dotaz, zda ještě uvažuje o své kandidatuře na úřad prezidenta odpověděl:

„V této chvíli o tom neuvažuji. Je teď taková hodina pro demagogy, jako jsou Donald Trump a Miloš Zeman. Současná situace jim nahrává, užívají si ji. Nebude to trvat věčně, vlna hysterie a strachu opadne. Ale nyní je jejich hodina. Kdybych nyní kandidoval, pravděpodobně bych získal hlasy lidí rozumně uvažujících a vzdělaných. Ale ti dnes nepředstavují většinu. Abych získal většinu, tak bych asi musel říkat věci, které jsou populistické a které odporují mému svědomí a rozumu. To nikdy dělat nebudu. Dnes si myslím, že daleko více můžu naší zemi prospět na mezinárodní intelektuální scéně. Ta situace se může změnit, ale nepředpokládám, že se změní v následujících dvou letech... Můj hlas bude slyšet, ale myslím, že v současné době nemá šanci získat většinu, protože lidé jsou jako pod drogou. Strach, nenávist, morální atmosféra společnosti a politická kultura se tak zhouply, že rozumné hlasy v tuto chvíli nemají šanci. Nyní je hodina demagogů, ale za nějakou dobu si lidé uvědomí, že jim nic pozitivního nenabízejí a že nemohou žít trvale jen z urážek druhých. Tato vlna opadne. Lidé zase začnou rozumně uvažovat, ale bude to chtít čas,“ řekl tehdy Halík.

Halík: Svůj národ miluji a ctím, pracuji pro něj s plným nasazením

„Nikdy jsem ani neohlašoval prezidentskou kandidaturu, ani ji neodvolával - už 18 let od chvíle, kdy mne v této souvislosti zmínil prezident (Václav) Havel a kdy se objevuje mé jméno na předních místech anket, tvrdím, že stále vidím víc důvodů proti než pro a že bych kandidoval jen v krajním případě,“ napsal Halík již v reakci na nedávný prezidentův projev na sjezdu Českého svazu bojovníků za svobodu.

„Svůj národ miluji a ctím, pracuji pro něj s plným nasazením a snažím se ho důstojně reprezentovat na mezinárodním poli,“ uvedl teolog a filozof, který před dvěma lety obdržel prestižní Templetonovu cenu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)